fbpx
Таг: АЛДА

таг: АЛДА

Гледајќи напред и гледајќи назад – Искуство од регионалната соработка и вмрежување на граѓанските организации во Западен Балкан

Вмрежувањето на регионалните граѓански организации на Балканот стана сè поголем предизвик за повеќето организации вклучени во регионални иницијативи кои ги поттикнуваат човековите права, демократијата, доброто владеење, владеењето на правото, помирувањето или социоекономскиот развој. Може да се забележат најмалку три причини за оваа незавидна ситуација со која се соочуваат и формалните и неформалните регионални мрежи на граѓанските организации од 2020...

Ивана Петровска, АЛДА: Со блокирани сметки тешко до парите од европските фондови

Македонија неодамна врати околу 70 милиони евра европски пари наменети за изградба на нов клинички центар, а во изминативе години локалната и централната власт покажаа делумен капацитет за искористување на средствата од европските фондови. Со оглед на тоа што во зависност од исходот на референдумот на 30 септември, нашата земја следната година би можела да ги почне пристапните преговори...

Работна средба за Македонија и Првата светска војна

Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА) денеска одржа работна средба на тема „Македонија и Првата светска војна, означување на историјата за придонес кон локалниот развој во рамки на програмата за децентрализирана соработка помеѓу Македонија и Долна Нормандија“ . Целта на средбата, која ја отвори француската амбасадорка Лоранс Оер, беше сите кои работат на оваа тема да разменат мислења и...

Апелација потврди, велешанката Пале Иловска ослободена од вина за убиството на насилниот партнер

Велешанката Павлинка (Пале) Иловска, која лани со нож го усмрти својот насилен партнер, полицаец од Велес, и одговараше за кривично дело убиство во миг, е целосно ослободена од обвинението. Иако...