fbpx
Таг: Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој

таг: Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој

Покрај млеко и сирење, македонските бачила ќе произведуваат и струја

Македонските бачила во иднина ќе произведуваат електрична енергија за да ги задоволат своите потреби. Со средства од Програмата за рурален развој за 2019 година, набавени се 50 фотоволтаични панели и истите се распределени на бачилата во Битола, Штип, Радовиш, Македонски Брод, Дебар, Кавадарци, Гостивар, Свети Николе, Кичево и Велес. Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, заедно со...

Кривични пријави против сегашниот и поранешниот министер за локална самоуправа

Актуелниот министер за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, како и неговиот претходник Лирим Шабани, министер за локална самоуправа во периодот 2015-2017 година, потоа една државна советничка од Министерството за локална самоуправа како и една одговорна службеничка за спроведување на ИПА Оперативната програма меѓу Македонија и Бугарија, денеска добија кривични пријави за незаконска исплата на хонорари во износ од 37.750 евра. Управата...

Владата ќе ја анализира изградбата на пругата кон Бугарија

На својата 77. седница, денеска Владата ќе разгледува неколку точки, меѓу кои и информацијата за изградбата на пругата Бељаковце - Крива Паланка, за периодот до 15 мај годинава. Ќе се расправа и за предлог-законот за изменување на законот за данокот на додадена вредност, како и за предлог - законот за изменување и дополнување на законот за Академијата за судии и...

Започна исплатата на земјоделците за штетите од 2017 година

Исплатата на обештетувањата за земјоделците од временските непогоди што се случија во 2017 година започна денеска, извести Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска исплати близу 85 милиони денари (1,38 милиони евра) обештетувања за 2.355 земјоделци во Ресен, како регион каде што имаше најголеми штети. Исплатата ќе продолжи континуирано во следните денови...

МОН: Ќе се формира Совет за унапредување на образованието и науката

Министерството за образование и наука (МОН) со поддршка од Владата донело одлука за формирање Совет за унапредување на образованието и науката. Од МОН соопштија дека ваквата одлука е донесена...