fbpx
Таг: Агенција за заштита на правото на пристап до информации од јавен карактер

таг: Агенција за заштита на правото на пристап до информации од јавен карактер

Open Data Conference: Јавниот интерес тежи на страната на правото за информирање, наспроти правото на приватност

Јавниот интерес ја воспоставува рамнотежата помеѓу основните човекови права и слободата на изразување/информирање и приватност. Доколку јавниот интерес преовладува над приватниот интерес, податоци и информации може да се обелоденат, без разлика дали тие претставуваат повреда на правата на приватност на одреден поединец или група. Ова, меѓу другото, беше речено на панелот „Етика и анонимизација на податоците“, на вториот ден...

Владата и Агенцијата за слободен пристап до информации од јавен карактер потпишаа меморандум за партнерство

Мухамед Зекири Пламенка Бојчева фото: Влада
Меморандум за соработка, како дел од Стратегијата за транспарентност, денеска потпишаа генералниот секретар на Владата, Мухамед Зеќири и директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, Пламенка Бојчева. Овој документ има за цел воспоставување партнерски однос меѓу двете институции за унапредување на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер. Дополнително, обврските...

Анализа на Порталб: (Не) транспарентност – 677 жалби против „молкот“ на институциите [инфографик]

Притисокот за транспарентност и отчетност на државните институции расте, се зголемува и свесноста на граѓаните, новинарите и граѓанските институции дека имаат право да побараат информација од „јавен карактер“. Институциите најчесто „не сакаат“ да зборуваат за јавни набавки, за вработувања, за трошење на народните пари, за користење на државни канцеларии, пишува „Порталб.мк. Пред пратениците во Собранието е Годишниот извештај за работата...

Порталб: Општина Тетово не споделува информации за паркинзите во градот и за булеварот Илирија

Редакцијата на Порталб.мк достави жалба до Агенцијата за слободен пристап до информациите од јавен карактер против општина Тетово, поради тоа што општината го прекршила законот не давајќи информации кои новинарите на Порталб ги барале преку Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. Од Порталб потсетуваат дека ова не е прв пат општина Тетово да го прекрши Законот,...

Барателите на информации од јавен карактер и понатаму најмногу се жалат на „молк на управата“

Граѓаните, новинарите, невладините организации и сите други баратели на информации од јавен карактер и понатаму најчесто се жалат до Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер поради „молчење на управата“. Дури 163 од вкупно 222 жалби поднесени до Агенцијата во првите шест месеци од 2020 година се поради непостапување на имателите на информации...

Промовирани видеа со кои ќе се зголемува свесноста за правото на слободен пристап до информации од јавен карактер

Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер објави видеа на македонски и албански со толковен јазик, со кои ќе се зголемува свеста на граѓаните, граѓанските организации, медиумите да го користат правото на слободен пристап до информации од јавен карактер. https://www.youtube.com/watch?v=LLgI5E2MhnA&feature=emb_logo Воедно, преку видеата ќе се потсети и на законската обврска на иматели на информации од...

Поведени четири прекршочни постапки за службеници кои не постапиле по барања за информации од јавен карактер

Четири прекршочни постапки се при крај за службени лица во институциите - иматели на информации од јавен карактер, кои не постапиле по однос на барањето за пристап до информации од јавен карактер, одговори денеска директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите, Пламенка Бојчева на прашање на „Мета.мк“. Имало шест поведени прекршочни постапки, но две од...

Агенцијата ги почна обуките на службеници за навремено одговарање на барањата за слободен пристап до информации

Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер вчера ја одржа првата од серијата еднодневни обуки на тема: „Примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“. Главната цел на обуката од стручниот предавач Цветан Станоески е оспособување и едуцирање на службените лица - правилно и навремено да одговараат по барања за...

МВР ги крие од ЗНМ кривичните пријави за говор на омраза

Министерството за внатрешни работи (МВР) не ги споделува со јавноста кривичните пријави што во последниот период ги има покренато против две лица осомничени за ширење говор на омраза или повикувале на насилство преку социјалните мрежи. МВР во јуни годинава официјално го одби барањето на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) за слободен пристап до две поднесени кривични пријави за...

Пламенка Бојчева: Отворени сме за соработка за заштита на слободниот пристап до информациите од јавен карактер

Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер завршила речиси 800 предмети заостанати од 2018 и 2019 година и постапувањето по жалбите на барателите на информации тече редовно во рамки на утврдените законски рокови, вели директорката на Агенцијата, Пламенка Бојчева во интервју за „Мета.мк“. Во 2020 година во Агенцијата се пристигнати вкупно 209 жалби по...

Истражувачките новинари се жалат на затвореност на институциите

Граѓаните, новинарите и невладиниот сектор годинава помалку се жалат на транспарентноста на институциите во споредба со истиот период минатата година. Во Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, која до декември 2019 година функционираше како колективен орган со назив Комисија за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, во...

Во првиот квартал поднесени 109 жалби од баратели на информации од јавен карактер, десетина се од новинари

Покрај тоа што во изминатиов период ги реши сите заостанати предмети, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер во предвидениот рок ги решава и жалбите кои пристигнуваат во моментов, информираат за „Мета.мк“ од Агенцијата. Во првиот квартал од 2020 година до Агенцијата биле поднесени 109 жалби од страна на барателите на информации од јавен...

Расте бројот на неодговорени и одбиени барања за пристап до информации од јавен карактер (инфографик)

Лани пораснал бројот на неодговорени, одбиени и пренесени барања за слободен пристап до информации од јавен карактер од страна на институциите, покажува Годишниот извештај за работењето на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер за 2019 година. Правните и физичките лица лани поднеле вкупно 8.752 вакви барања, и тоа најчесто до државните институции,...

Лани пораснал бројот на поднесени жалби за прекршување на пристапот до информации од јавен карактер (инфографик)

Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер лани регистрирала 755 жалби против молк на имателите на информации или против управни и реални акти на првостепени органи, што е за 133 повеќе во споредба со 2018 година. Зголемувањето на поднесените жалби за прекршување на правото на пристап до информации од јавен карактер е забележано...

Брзо да се изберат раководители во државните заводи и агенции, бараат граѓанските организации

Платформата на граѓански организации против корупцијата денеска побара од Собранието бргу да се завршат процедурите за избор и именување на раководство на Државниот завод за ревизија, на Агенцијата за заштита на правото на пристап до информации од јавен карактер и на Дирекцијата за заштита на личните податоци. Овие институции, кои се исклучително важни во обезбедување на контролата на трошењето на...

Средната оценка на државната матура годинава е 3,78, лани била 3,61

Од денеска на пладне, се објавени прелиминарните резултатите од државната матура, што е за 12 дена порано од законскиот рок, информираат во Државниот испитен центар (ДИЦ). Оттаму додаваат дека...