fbpx
Таг: Агенција за заштита на личните податоци

таг: Агенција за заштита на личните податоци

Зошто треба да ги читате политиките за колачиња?

При секоја посета на веб-страница, првото нешто кое го воочувате е прозорчето за прифаќање на колачиња кои веб-страницата ги користи. Честопати ги прифаќате, без да им обрнете повеќе внимание, затоа што едноставно сакате да ја користите веб-страницата и да не губите време на дополнително читање. Но, што точно прифаќате и како може тоа да влијае на вашето искуство на...

Која е улогата на офицерот за заштита на лични податоци?

Офицерот за заштита на личните податоци (во понатамошниот текст ОЗЛП) игра клучна улога во воспоставувањето и одржувањето на системот за заштита на личните податоци кај трговски друштва, непрофитни организации, државни органи или поединци кои користат лични податоци на физички лица за свои (комерцијални) цели т.н. контролори или користат лични податоци на физички лица за потребите и целите на контролорите,...

Обработката на отпечатоци од прсти на изборите треба да добие дозвола од Агенцијата за заштита на личните податоци

И покрај тоа што лидерите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се согласни околу набавката на апарати за отпечаток на прст за претстојните локални избори, Државната изборна комисија (ДИК) и стручните лица повоздржано реагираа во однос на предусловите што треба да се исполнат пред воопшто да се воведе обработката на отпечатоци од прсти на изборите. Од ДИК вчера во изјава за неколку...

Економскиот факултет не пријавил во Агенцијата за заштита на личните податоци дека протекоа мејл адресите на 300 студенти

Економскиот факултет при УКИМ не доставил известување до Агенцијата за заштита на личните податоци за случајот со погрешниот мејл кој беше испратен до повеќе од триста студенти и во кој беа откриени нивните лични електронски адреси. Од Агенцијата за заштита на личните податоци за „Мета“ изјавија дека согласно член 37 став (1) од Законот за заштита на личните податоци, во...

АЗЛП ќе поднесе кривична пријава за споделувањето на податоците на заболените од Ковид-19 во Куманово

Агенцијата за заштита на личните податоци (АЗЛП) соопшти дека поднесува кривична пријава против непознат сторител поради објавувањето на списоците со лични податоци (име и презиме, матичен број и адреса) на лица со Ковид-19 од Куманово, кои интензивно се споделуваа на социјалните мрежи, а за што пишуваше „Порталб.мк“ и пренесе „Мета.мк“. Кривичната пријава е за злоупотреба на лични податоци од член...

Украина нема да ги признае резултатите од псевдореферендумите за отцепување на делови од земјата

Украина и целиот свет нема да ги признаат резултатите од т.н. псевдореферендуми за повторно обединување со Руската Федерација, кои окупациските сили на југот на Украина планираат да ги одржат...