fbpx
Таг: ACTION SEE

таг: ACTION SEE

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ќе одлучува дали се врши дискриминација на лицата со посебни потреби во Канцеларијата во Карпош

По објавувањето на истражувачката сторија на Порталб.мк , Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ќе го разгледа барањето за да се утврди дали во Канцеларијата за контакт на граѓаните со пратениците на Собранието на РСМ во Карпош се врши дискриминација на лицата со посебни потреби. Порталб.мк посети неколку од канцелариите каде што граѓаните можат да комуницираат со нивниот локален...

Канцелариите на пратениците за комуникација со граѓаните затворени кога треба да работат

Граѓаните треба да ги бараат насекаде вработените во Канцелариите за контакт со граѓаните, кои се ангажирани на одредено работно време, за да обезбедат комуникација меѓу пратениците и граѓаните. Порталб.мк посети 4 канцеларии на различни локации, и тоа во Тетово, Чаир, Карпош и Шуто Оризари за да се види одблиску како функционираат. Според она што го видовме на терен, наведените...

Владата на прво, Собранието на трето место во регионот според Индексот на отвореност

Според годинашниот Индекс на отвореност, со кој се оценуваа четири држави од Западен Балкан – Северна Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, односно нивните влади и парламенти, Владата на Северна Македонија е на првото место, а Собранието на трето место. Проценката на состојбата на добро владеење на парламентите и извршните гранки на централните власти на четири држави од...

Индекс на отвореност: Македонското Собрание на второ место во регионот на Западен Балкан

Парламентот на Северна Македонија има отвореност од 65,6 отсто, што е втор најдобар резултат во анализираните земји од Западен Балкан (Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора), веднаш по Црна Гора со 67,5 отсто, но овие резултати и не се толку добри, оти генерално отвореноста на парламентите во регионот е во стагнација, се вели во Проценката на состојбата...

ACTION SEE и Фондацијата „Метаморфозис“ на меѓународната конференција Got Data во Приштина

Претставници на фондацијата „Метаморфозис“, која е еден од носечките партнери на меѓународниот проект ACTION SEE, изминатата седмица учествуваа во два настани што го организираше Open Data Kosovo (Отворени податоци Косово), во соработка со партнерски организации. На работната сесија  грантисти на проектот Action SEE од Северна Македонија и Косово ги презентираа резултатите од нивната работа. Претставничките на Здружението „Инклузива“ од Куманово зборуваа...

Конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“: Транспарентноста е клуч за довербата во институциите

Во организација на Фондацијата „Метаморфозис“, денеска започна 15. Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“. Конференцијата која продолжува и утре се одржува во „Холидеј Ин“ е завршен настан на четиригодишниот проект ACTION SEE (Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа) во кој седум организации од Западниот Балкан и Обединетото Кралство ги соединија своите напори за промовирање...

Утре и задутре Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“

Во организација на Фондацијата „Метаморфозис“, утре и задутре (27 и 28 ноември) во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје ќе се одржи 15. Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“. Конференцијата е завршен настан на четиригодишниот проект ACTION SEE (Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа) во кој седум организации од Западниот Балкан и Обединетото Кралство ги соединија...

Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“ следната недела во Скопје

Во организација на Фондацијата „Метаморфозис“, на 27 и 28 ноември во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје ќе се одржи 15. Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“. Конференцијата е завршен настан на четиригодишниот проект ACTION SEE (Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа) во кој седум организации од Западниот Балкан и Обединетото Кралство ги соединија своите...

Трет циклус на грантови во рамки на проектот ACTION SEE

Осум граѓански организации од пет земји, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија добија грантови за спроведување на петмесечни проекти фокусирани на решавање на ургентните локални и национални проблеми во претстојниот период со цел да се унапреди доброто владеење и владеењето на правото. Грантовите се наменети за локалните граѓански организации, а се доделени во рамки на проектот...

„Метаморфозис“ во Сараево ја презентираше својата борба против дезинформациите

Фондацијата „Метаморфозис“ ги презентираше своите активности во борбата против дезинформациите во земјава и во регионот на меѓународната конференција „Политичката отчетност и новите технологии - ПОИНТ“ (Political Accountability and New Technologies – POINT), што се одржа во Сараево, БиХ, од 16 до 18 мај. Еден од организаторите на конференцијата беше и мрежата ACTION SEE, која дејствува во шест балкански земји, а...

Регионален индекс: Македонија со најотворени институции во регионот кој се затвора

Загрижува тенденцијата за паѓање на отвореноста во Црна Гора и во регионот, а македонската влада е најтранспарентната од владите во регионот, беше одбележано на конференцијата на тема „Отвореност на институциите на извршната власт во Црна Гора и регионот“, која се одржа во Подгорица. Конференцијата, по повод Меѓународниот ден за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен...

Собранието со благ пад во отвореноста и отчетноста во однос на минатата година

Во поглед на нивото на транспарентност, односно отвореност кон јавноста, како и на отчетност, Собранието на Република Македонија според новата проценка во рамки на студијата на регионалната мрежа на граѓански организации „ACTION SEE“ годинава стои полошо отколку при претходното мерење. Отвореноста на Собранието е проценета на 58 отсто од индикаторите за отвореност, што е за еден отсто помалку отколку во...

Американскиот новинар Еван Гершковиќ осуден на 16 години затвор во Русија

Новинарот на американскиот „Волстрит журнал“ Еван Гершковиќ денеска во Русија беше осуден на 16 години затвор за шпионажа кое се верува дека е политички мотивирано. Руското обвинителство побара тој...