fbpx
Таг: ААВМУ

таг: ААВМУ

ААВМУ: Радиодифузерите се фокусирани на кампањите на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ

Телевизиите на државно и на регионално ниво и радијата опфатени со надзорот, во првите 10 дена од изборната кампања за локалните избори (25 септември – 4 октомври), генерално се фокусирани на известување за кампањите на двете големи коалиции – предводени од ВМРО ДПМНЕ, односно од СДСМ, кои имаат најголем број потврдени листи со кандидати за градоначалници и за советници,...

АВМУ: МРТ небалансирана, „Нова“ и „Алфа“ известувале навивачки

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го објави најновиот извештај од надзорот на медиумското известување, кој го опфаќа периодот пред почетокот на изборната кампања, односно 16 до 24 септември 2017 година. Во него се забележува дека некои телевизии не го спроведувале новинарскиот принцип за известување, туку се однесувале навивачки. Во извештајот на АВМУ првин се забележува дека поради извештаите за...

ААВМУ, АЕК и медиумите да се заштитат од политичко мешање

Да се донесат законските измени со кои се предвидува двотретинска согласност на парламентарците при именување  на членовите на Советот на Агенцијата за аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и да се намали  рекламирањето на власта, пред се на локално ниво, во електронските медиуми и да се елиминира можност за политичко влијание во медиумите, се едни од главните цели што треба да...

Новинарските здруженија ги изнесоа барањата за итни медиумски реформи

Група новинарски и медиумски организации до Владата поднесоа барање за спроведување системски медиумски реформи, во кое се нагласени приоритетните законски измени и мерки што треба да се спроведат. Од Владата е побарано да почне инклузивен и транспарентен процес на јавна расправа, како за приоритетните така и за другите проблеми чие решавање може да доведе до подобрување на слободата на...

АВМУ: Нападот врз новинарите е директен напад врз демократијата и слободата на говорот

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денеска најостро го осуди вчерашниот напад врз новинарската екипа на ТВ24. „Нападот врз медиумските професионалци е директен напад врз демократијата и слободата на говорот во едно општество. Апелираме да се остават новинарите непречено и достоинствено да ја вршат нивната општествено одговорна професија“, се вели во соопштението на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски...

Ад хок телото на пола мандат: Како се ближат изборите, така се влошува известувањето

Се влошува известувањето на медиумите по петтиот од вкупно десетте периоди кои Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги има за надзор до изборите закажани за 11 декември. На половина од мандатот, дел од членовите на ад хок телото констатираат дека медиумите наместо да го подобрат известувањето - го влошиле. Една добра работа е што членовите ги добија заостанатите хонорари...

Агенцијата за медиуми и ад хок телото ќе се опарат до петок

Министерот за финансии, Кирил Миновски, телефонски го информирал директорот на Агенцијата за аудиовизуелни медиумски услуги, Зоран Трајчевски, дека Владата ги одобрила средствата за функционирање на оваа институција. Трајчевски за „Мета“ потврди дека одлуката поминала на вчерашната седница и очекува парите да им бидат префрлени до петок. Инаку, Агенцијата треба да добие 9,2 милиони денари (околу 150.000 евра) за финансирање на...

Зоран Трајчевски: Имам притисоци од повеќе страни, но нема да им подлегнам

Имам притисоци од повеќе страни, потврди за „Мета“ директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), Зоран Трајчевски, на прашањето дали политичките партии се обидуваат да влијаат врз него. - Имам притисоци од повеќе страни, но нема да подлегнеме и ќе работиме професионално и транспарентно како и досега - вели тој. Ад хок телото за назор на медиумите со три...

„Костал Македонија“ ќе вложи 50 милиони евра во фабрика за полначи на електрични возила

„Костал Македонија“ ќе инвестира нови 50 милиони евра во изградба на фабрика за производство на полначи за електрични и хибридни возила во периодот од јули 2023 до декември 2026...