fbpx
Таг: 2018 година

таг: 2018 година

Антикорупциска отвори постапка за ЈП „Градски паркинг – Тетово“ по неповолниот ревизорски извештај

Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) денеска отвори постапка за Јавното претпријатие „Градски паркинг - Тетово“, откако го разгледа извештајот за извршена ревизија на финансиски извештаи и ревизија на усогласеност на Државниот завод за ревизија за работата на ова претпријатие за 2018-та година, во кој се најдоа серија на законски прекршувања, пренесува „Порталб.мк“. - Денеска решивме да отвориме постапка, во...

Инвестирањето во намалување на загубите на води е до 40 пати поевтино од барањето нови извори (инфографик)

Македонија е една од земјите во кои најголем потрошувач на водата за пиење се самите системи за снабдување со вода на општинските јавни претпријатија. Со дотраените цевки од кои протекува вода, неконтролирањето на дивите потрошувачи на вода, непоставените мерачи за потрошена вода и неутврдениот начин на контрола на питката вода што се троши за полевање на јавните површини и...

Кои се осумте најголеми потрошувачи на буџетот за 2018 година?

Вкупните расходи на буџетот во првите десет месеци од 2018 година изнесуваа 159,6 милијарди денари, односно 24,3 отсто од БДП, што е за 1,3 отсто повеќе во однос на истиот период лани, покажуваат најновите податоци на Министерството за финансии. Во продолжение е даден осврт на буџетските расходи за најголемите буџетски корисници, чиј вкупен годишен буџет изнесува 88 отсто од вкупниот...

Повредени цивили во руски ракетни напади врз Харков

Два руски проектила го погодија центарот на Харков во североисточниот дел на Украина, при што еден од проектилите погодил станбена зграда, а друг високообразовна институција, јави Укринформ. Гувернерот на Харков,...