fbpx
Таг: 100 години од раѓањето на Блаже Конески

таг: 100 години од раѓањето на Блаже Конески

Во четврток промоција на пет реобјавени дела на Блаже Конески

Во чест на стогодишнината од раѓањето на великанот на македонската книжевност Блаже Конески, издавачката куќа „Арс Ламина“ реобјавува пет негови значајни дела. По овој повод, во четврток на 16 декември со почеток во 19:00 часот во фоајето на Националната опера и балет ќе се одржи настан: „Сто години од раѓањето на Блаже Конески: Песна од копнеж и песна од...

На денешен ден пред 28 години почина Блаже Конески

На денешен ден, на 7 декември 1993 година, почина академик Блаже Конески, кој беше првиот претседател на Македонската академија на науките и уметностите и еден од кодификаторите на современиот македонски литературен јазик. По повод 28 години од смртта на Блаже Конески, премиерот Зоран Заев напиша дека животот и делото на Конески се судбински поврзани со раѓањето на македонската државност. „Со неговата...

Во првиот Фаб Лаб на Технолошко-металуршкиот факултет младите иноватори ќе може да развиваат свои продукти

Млади иноватори на возраст од 15 до 29 години ќе можат да развиваат и тестираат иновативни идеи до создавање продукт-прототип во првата лабораторијата за производство и прототипирање Ино Фаб...