fbpx
Таг: Анита Ангеловска Бежоска

таг: Анита Ангеловска Бежоска

Средба Ангеловска-Бежоска со претставникот на ЕИБ, Бјорн Габриел: Зелените финансии станаа потреба

Тековната криза е потсетник за потребата од постојано проактивно делување на полето на структурните реформи, како предуслов за поголема отпорност на економиите. Во овој контекст се и активностите за зајакнување на зеленото финансирање, односно поддршката на инвестициите во обновлива енергија, енергетска ефикасност, одржливо земјоделство и технолошки иновации. За исполнување на своите основни цели, како одржувањето на ценовната и финансиската...

Во глобални рамки корона-кризата повеќе ги погоди жените, вели гувернерката Ангеловска Бежоска

Корона-кризата во глобални рамки го нагласи уште повеќе прашањето за родовата рамноправност и степенот на вклученост на жените во општеството, бидејќи согласно со расположливите податоци, таа несразмерно повеќе ги погодува жените од мажите. Пандемијата наметна потреба од рестриктивни мерки коишто најмногу ги засегнаа дејностите коишто се засноваат на социјална интеракција, односно услужниот сектор, но и неформалната економија, каде што...

Ангеловска-Бежоска: Видливи се ефектите за економијата од стимулативната монетарна политика преку кредити

Минатата година и во првите месеци од оваа година кредитите растат со стапка од околу 6 отсто. Ефектите од стимулативната монетарна политика се видливи на кредитниот пазар, лани и годинава немаше запирање на кредитните текови, а активноста расте со темпо, слично на преткризното. Лани растот на кредитната поддршка за економијата ги надмина очекувањата на централната банка, се забележува поголема...

Ангеловска-Бежоска: Жените имаат недоволен пристап до финансиите, централните банки треба да ја сменат регулативата

Жените треба да имаат поголем пристап до финансиите што може да донесе голем број економски придобивки за целото општество. За жал, студиите на глобално ниво, како што е Анкетата на ММФ за финансискиот пристап, укажуваат на голем јаз меѓу половите. Ова е сложен феномен што треба да се реши на холистички начин, со политики што се вон работата на...

Економско закрепнување годинава и раст на извозот од 15,2 отсто, предвидува НБРСМ

Поради падот на извозната побарувачка за наши стоки и услуги во текот на ланската  година, извозот забележа пад од 10,1 отсто, но податоците за првиот квартал од оваа година упатуваат на солиден раст на извозот. За годинава се проектира постепено закрепнување на странската побарувачка и раст на извозот од околу 15,2 отсто, што е значајно за закрепнувањето на економијата,...

Ангеловска-Бежоска: Централната банка во пандемијата има клучна улога за обезбедување финансиска стабилност

Анита Ангеловска Бежоска фото: НБРСМ
Народната банка има витална улога во ублажувањето на влијанието на кризата и нејзината професионалност и независноста, се клучни предуслови за обезбедувањето на целокупната стабилност на економскиот и на финансискиот систем. Ова го посочи директорката на ММФ, Кристалина Георгиева, на вчерашниот состанок со гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, на кој се разговараше за важноста на силните и кредибилни институции,...

НБРСМ сѐ повеќе ќе финансира проекти за „зелена“ економија

Централните банки почнуваат сѐ повеќе да инвестираат и во финансиски инструменти за финансирање на проекти што придонесуваат за создавање „зелена“ и одржлива економија. Во овој контекст се и последните измени што ги направи и Народната банка на Северна Македонија (НБРСМ) во декември, во рамки на стратегискиот план, при што во наредниот период се предвидуваат истражувачки активности за утврдување на...

Ангеловска-Бежоска: Денарот останува стабилен, девизните резерви се на високо ниво

Клучно е здравствената корона криза, во глобални рамки да стивне до средината на годината, за потоа да се олабават мерките за заштита на здравјето и економијата постепено да се враќа во нормала, истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, во интервју за „Гласот на Америка“, по повод учеството на Пролетните средби на ММФ и Светската банка, коишто годинава се...

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем е отпорен на потенцијалните шокови

Билансите на банкарскиот систем упатуваат на здрави фундаменти, истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, во синоќешното издание на емисијата „Економски магазин“ на телевизијата „Алсат-М“, во коешто акцентот беше ставен на можните ефекти од ширењето на вирусот Ковид-19 врз економијата. „Во 2008 година, кога глобалната економија се соочи со криза, адекватноста на капиталот на нашите банки беше пониска отколку сега...

Ангеловска-Бежоска: Потребна е консолидација на банкарските системи во Западен Балкан

Иако последиците од глобалната финансиска криза во голема мерка се надминати, сепак банкарските системи од нашиот регион сѐ уште се соочуваат со потребата за натамошно зајакнување на финансиската стабилност, што треба да овозможи и солиден прудентен раст на кредитната поддршка. Ова, меѓу другото, го истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, на меѓународната конференција „Ризиците и можностите во постојаниот развој...

Приоритет на гувернерите на Хрватска и Македонија е зајакнување на финансиската стабилност на регионот

Наш заеднички приоритет е секојдневно зајакнување на финансиската стабилност на нашиот регион и затоа заеднички работиме и ќе работиме на тоа во рамки на нашиот мандат. Ова го истакнаа гувернерката на Народната банка,  Анита Ангеловска-Бежоска и гувернерот на Хрватската народна банка, Борис Вујчиќ на првиот дел од нивната средба денеска во Скопје. Вујчиќ пристигна во дводневна посета на нашата земја на...

Ангеловска-Бежоска: Граѓаните и натаму претпочитаат да штедат во банкарски депозити

Нашите граѓани и натаму претпочитаат да штедат во банкарски депозити, пред останатите расположливи инструменти, рече денеска гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска на одбележувањето на Светскиот ден на штедењето. „Со крајот на минатата година, банкарските депозити зафаќаат околу две третини од вкупната финансиска актива на населението и ова учество е зголемено споредено со преткризниот период. Следни според обемот се пензиските...

ЕИБ ќе финансира околу 80 милиони евра за изградба на Пречистителна станица Скопје

Со околу 80 милиони евра Европската инвестициска банка (ЕИБ) ќе влезе во финансирањето на Пречистителна станица за отпадни води Скопје. Од овие средства околку 10 милиони ќе бидат грант средства од ЕИБ. Со овој проект ќе се изгради и операционализира станица за третман на отпадни води, која ќе опслужува преку 650.000 жители од Скопје. Финансирањето на овој крупен инфраструктурен проект,...

НБМ: Пораст на економијата од 3,5 проценти годинава поттикнат од извозот и инвестициите

Пораст на економија од 3,5 проценти годинава, предвидува Народна банка во најновите макроекономски проекции. За следната година е предвиден пораст од 3,8 проценти а за 2021 година 4 проценти. Врз порастот на економијата најголемо влијание ќе имаат поволниот домашен амбиент, извозот, зголемување на инвестициите и личната потрошувачка. - Во однос на изворите на порастот, позитивен импулс се очекува од домашната...

Ангеловска-Бежоска: Нашата финансиска регулатива во голема мера е усогласена со ЕУ

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, вчера во Виена, учествуваше на конференцијата „Гледајќи назад, гледајќи напред“ организирана по повод петнаесетгодишнината од првиот бран на проширување на Европската Унија (ЕУ), кога во неа пристапија единаесет земји од Балтикот, Централна и Југоисточна Европа (ЦЈЕ). „Нашиот финансиски систем, како и системите во останатите земји од ЦЈЕ е во голема мера поврзан со европскиот...

Ангеловска-Бежоска ќе ги застапува интересите на регионот, пред меѓународните институции

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, неодамна е избрана за член на Надзорниот одбор на Виенската иницијатива 2, како претставник на шесте земји од регионот на Југоисточна Европа кои што сѐ уште не се членки на Европската Унија (ЕУ). Во рамките на Виенската инцијатива 2, таа има активна улога во застапувањето на интересите на регионот пред претставниците на меѓународните финансиски...

Условни казни за инцидентите пред Собрание во јули добија уште шестмина обвинети

На денешното рочиште во Основниот кривичен суд во Скопје уште шестмина обвинети за инцидентите, кои на 5 јули се случија пред Собранието за време на протестите против францускиот предлог,...