fbpx
Таг: алтернативен туризам

таг: алтернативен туризам

Пештерата „Убавица“во Гостиварско: Величествена пештера, која е толку блиску, а сепак далеку

Примамени од понудата на една од членките на СТЕП - Спелеоклуб „Кораби“, решивме да го прифатиме понудениот предизвик, и од Тетово да отпатуваме за Гостивар, заедно со членовите на СТЕП од Тетово, Хајрулах, сопственик на хотел „Скардус“ и Садик, лидер на брендот „Пеактрип“, од здружението „Просивик“, не знаејќи што всушност нè чека. Сè што имавме слушнато беше мистична пештера,...

Онлајн платформа за одржлив туризам во регионот на Југозападна Македонија и Источна Албанија

Новата онлајн туристичка платформа наречена Genuine Experiences (оригинални искуства) има за цел на туристите да им понуди да бидат директни учесници и авантуристи наместо пасивни набљудувачи. Идејата и реализацијата е на стружанката Јасминка Поповска и охриѓанката Катерина Василевска, и двете со по 20 години искуство во туризмот. Тие сметаат дека туризмот на овие простори мора да се развива одржливо и...

Мрежата СТЕП оформи четири заеднички туристички пакети за Полог и Елбасан

На дводневна работилница што се одржа во Грамш, во регионот Елбасан во Албанија, минатата седмица, „СТЕП – проектот за зајакнување на иновативен туризам" оформи четири туристички пакети што ќе се реализираат заеднички во регионите Полог во Македонија и во Елбасан. Во втората работилница од овој тип учествуваа повеќе од 50 субјекти што се занимаваат со туристички дејности: туристички агенции, хотели, хостели,...

Човекот што пукаше во масовниот убиец во Цетиње сè уште недостапен за полицијата

Жителот на Цетиње што вчера попладнето го застрелал и најверојатно го убил масовниот убиец Вук Бориловиќ (34), којшто претходно уби 10 луѓе и рани шестмина,од кој еден е полицаец,...