fbpx
Таг: Агенција за спроведување на законот за употреба на јазиците

таг: Агенција за спроведување на законот за употреба на јазиците

Порталб: Законот за јазици во земјава се спроведува според желбата на институциите

Иако поминаа две години од стапувањето во сила на Законот за употреба на јазиците во Северна Македонија, неговата примена во пракса е многу слаба. Во членот 23 од законот се вели дека „Во рок од една година од денот на влегувањето во сила на овој закон, сите надлежни институции се должни да донесат подзаконски акти“. Меѓутоа, пропусти во спроведувањето...

Владата разгледува три сценарија за преведување на албански јазик

Спроведувањето на Законот за употреба на јазиците паралелно со Преспанскиот договор, како и неуспехот да профункционира Агенцијата за спроведување на законот за јазиците им ја отежнува работата на државните институции. Преведувачите предлагаат да се воспостави контролен механизам, додека институциите разгледуваат три сценарија за преведувањето, пишува „Порталб.мк“. За да се избегне продолжување на проблемот, вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи денеска најави...

Додека не се комплетира Агенцијата, државни службеници ќе преведуваат на албански

Она што го направив јас е да ги искористам капацитетите на Секретаријатот, кои што не се професионални преведувачи, ама се Албанци и вршат и други работи во Министерството. Ние ќе правиме превод се додека Агенцијата не се опреми со кадар, порача вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи, на денешната прес-конференција во владата, пренесува „Порталб“. На прес-конференцијата беа и директорот на...

Паралелна конференција на ОБСЕ: Русија е брутална кон Украина, улогата на граѓанското општество е исклучително важна

Демократијата опаѓа во земјите каде што нема простор за активизам на граѓанското општество. Сведоци сме на алармантниот број на вооружени конфликти, во последната година сведочиме како Русија е брутална кон...