Новите податоци на Светската здравствена организација (СЗО) покажуваат дека од 1980 година бројот на лицата со прекумерна телесна тежина двојно се зголемил и изнесува 600 милиони.

Според податоците на СЗО, околу две милијарди луѓе имаат преголема телесна маса, која може да се окарактеризира како дебелина.

Експертите особено се загрижени поради дебелеењето и зголемената телесна маса која е застапена на кај 42 милиони деца помлади од пет години.