Mедицинска сестра од гинеколошко одделение при Општа болница Куманово пријавила во СВР Куманово дека на нивното одделение со обилно крварење е донесена А.М. (19) од с.Матејче, Општина Липково.

Од извршен преглед на лекар-гинеколог е утврдено дека истата се породила во период од 24 часа.

А.М. која што веќе била во поодмината бременоста и за која не постојат податоци дека претходно бременоста и била лекарски контролирана, на 18 август почнала да крвари, по што отишла во тоалет во нејзината куќа каде се породила.

Истата го извадила бебето по што го фрлила во река што поминува зад нејзината куќа. Откако и се влошила состојбата нејзините родители ја пренеле во Општа болница во Куманово.

Со настанот е запознаен Јавен обвинител од Основно јавно обвинителство Куманово, по чија наредба од страна на лекар од судска медицина над А.М. ќе биде извршен гинеколошки преглед, а телото на бебето кое било пронајдено ќе биде предадено на судска медицина заради обдукција.

Извршен е комплетен увид на местото на настанот и се преземаат мерки за целосно расчистување и документирање на настанот.