Најранилва група во регионот на Западен Балкан се Ромките, беше истакнато на регионалната конференција што започна денеска во Белград, Србија, во организација на Регионалниот совет за соработка (РСС), а под покровителство на Владата на Србија и CARE Интеренешнл Балканс.

„Девет од десет млади Ромки на возраст од 18 до 24 години во целиот регион не се школуваат, не проаѓаат никакви обуки, ниту се вработени“, изјави Горан Свилановиќ, генералниот секретар на РСС, повикувајќи се на истражување за положбата на Ромите.

Тој додаде дека поради тоа постои голема потреба да се вложува во нивното образовние, вработување, економска самостојност и зацврстување.

„Интеграцијата на Ромите не само што е еден од важните приоритети за регионот во врска со проширувањето кон ЕУ, туку тоа е и потреба на нашите општества“, изјави Свилановиќ.

Потпретседателката на Владата на Србија, Зорана Михајловиќ го потенцираше регионалниот пристап кон решавање на ова прашање за полесно надминување на положбата во која се наоѓа ромската заедница и посебно Ромките.

На Конференцијата под име „Економската (не)зависност на Ромските жени, предизвици и рани причинители“ учествуваат преку 130 владини службеници, претставници на цивилното општество и на меѓународни организации од регионот.

Еден од говорниците е и Аксел Ахмедовски, министер во Владата задолжен за спроведување на Стратегијата за подобрување на позицијата на Ромите во државата.