На вчерашниот Глобален самит за вакцини, чиј домаќин е Велика Британија, лидерите на најразвиените земји и светски познатите донатори ветија дека ќе обезбедат 8,8 милијарди американски долари за вакцинирање во најсиромашните земји во светот и поддршка на глобалната борба против Ковид-19.

„Велика Британија има чест да биде домаќин на овој самит денес. Можете да сметате на нашиот целосен придонес, бидејќи заедно ќе го исполниме најголемиот заеднички напор во животот – триумфот на човештвото над болестите, сега и за генерациите што следат. Денес направивме избор да се обединиме и да градиме пат за глобална соработка, да ја обновиме и нашата колективна решеност да ја пронајдеме вакцината што може да го победи коронавирусот“ – изјави премиерот на Велика Британија, Борис Џонсон.

Финансирањето ќе помогне во имунизацијата на 300 милиони деца во најсиромашните земји во светот од болести како сипаници, детска парализа и дифтерија до крајот на 2025 година. Исто така, ќе ги поддржи здравствените системи да ја издржат корона кризата и да одржат неопходната инфраструктура за да се оствари пронаоѓањето на вакцина за Ковид-19 на глобално ниво.

Претставници од 52 земји, вклучително и 35 шефови на држави, им се придружија на лидерите од глобалните здравствени организации, приватниот сектор, производителите на вакцини и граѓанските организации за да ја поддржат работата на Алијансата за вакцини, за заштита на скоро половина од децата во светот од смртоносни и заразни болести.

Велика Британија останува најголем донатор на Алијансата за вакцини, ветувајќи еквивалент од 330 милиони фунти годишно во текот на следните пет години. Други донатори се: Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, Норвешка, Германија и Соединетите држави, а осум земји го остварија својот прв залог, вклучувајќи ги Бутан, Буркина Фасо, Камерун, Финска, Грција, Нов Зеланд, Португалија и Уганда.