Федералниот суд на САД во Сиетл синоќа привремено го сопре спроведувањето на указот на американскиот претседател Доналд Трамп, со кој на државјаните на седум доминантно муслимански држави им се забранува влез во САД. Одлуката на федералниот судија од Сиетл, Џејмс Робарт, важи за целата територија на САД.

Судијата Робарт ја донесе ваквата одлука по жалбата против указот на Трамп која ја поднесе јавното обвинителство на сојузната американска држава Вашингтон. Во жалбата се бараше указот на Трамп да се прогласи за противуставен.

Претставниците на американската администрација ја оспоруваа надлежноста на судот да решава по претседателскиот указ. Сепак, судијата Робарт ги отфрли ваквите аргументи и истакна дека обвинителството ги доставило „неопходните докази дека документот нанесува непоправливи штети“.

Администрацијата на Трамп најави дека ќе ја обжали пресудата во најкус можен рок.

Трамп минатата недела потпиша указ со кој се забранува издавање визи за влез во САД на државјаните на седум претежно муслимански земји од Блискиот Исток и од Африка, со образложение дека би можеле да преставуваат терористичка закана за националната безбедност.