Единаесеттото продолжение на конститутивната седница тече во знакот на процедуралните забелешки на пратениците и во надмудрувања наместо расправа за точките на дневен ред – избор на членови и на претседател на Комисијата за избори и за именувања и избор на претседател на Собранието.

Влатко Ѓорчев од ВМРО-ДПМНЕ рече дека пратениците само сакаат да има легитимна дебата за, како што рече, постизбирниот инженеринг и дека тие имаат право да се изјаснат за клучните проекти во државата.

Пратеникот од НСДП, Горан Мисоски, рече дека во Собранието има сценарио налик на црниот понеделник од 2012 година, кое се одвива по налог на Никола Груевски и кое го реализира претседавачот Трајко Вељаноски.

– Очигледно е дека не можеме да се договориме. Нема никаква платформа. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ја штитат единствената платформа „лева рака, десен џеб“. Сите пратеници на ВМРО-ДПМНЕ имаат право на дискусија, ама е срамно и понижувачки сами да си реплицираат. ВМРО-ДПМНЕ го допре дното во овие 10 години – рече Мисоски.

На ова Вељаноски му реплицираше дека тој се занимава само со сценариото што го подготвуваат службите од Собранието за тоа како да се води седницата која е во тек.

Сурија Рашиди од Алијанса на Албанците нагласи дека во Собранието се случува класично силување на волјата на малцинството врз волјата на мнозинството преку прекршување на деловникот.

Според Антонијо Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ, пак, Еди Рама со платформата направил поголема штета, предизвикал недоверба и се вмешал во суверенитетот на странска држава.

Седницата продолжува во 15 часот, по паузата за ручек.