СВР од Охрид ѝ поднесе кривична пријава на стружанката  Ј.М. (24), поради постоење основан сомнеж дека сторилка казнено дело оштетување туѓи предмети.

Пријавената, на 30 април, извршила оштетување на спомен-куќата на македонскиот револуционер Христо Узунов, на улицата Коста Абраш во Охрид.

Објектот е категоризиран како македонско културно наследство и културно-историски споменик, заштитен со закон од 1950 година.

– Настанот се случил околу 1 часот, кога пријавената, без повод и причина, со спреј испишала недоличен и навредлив графит, по што се обидела да избега од местото. Испишувањето го забележал овластен работник за обезбедување, кој ја повикал пријавената во службените простории – соопшти СВР од Охрид.

СВР од Охрид, во консултација и насоки од јавниот обвинител, ги презел сите мерки за целосно документирање и за расветлување на казнено-правниот настан. Извршен е разговор со пријавената, а на местото е спроведен е криминалистичко-технички увид. Одземен е спрејот со кој е извршено оштетувањето на спомен-куќата, заради вештачење во Министерството за внатрешни работи во Скопје.