Неколку стотини граѓани денеска се собраа пред Владата на Република Македонија на протестот насловен „Колку чевли останаа неизносени“, организиран од граѓанската иницијатива „Заслужуваме подобро“.

– И покрај дождливото време денеска, тука, пред Владата, се собраа неколку стотици граѓани и околу илјада рала чевли, за да го изразиме нашиот револт поради современиот егзодус, масовното иселувањето од Македонија. Тоа го покажуваат и податоците на Светската банка – вели Инес Ефремова од „Заслужуваме подобро“.

Од граѓанската иницијатива, проблемот со иселувањето го лоцираат во лошите владини политики кои придонеле за влошување на економската состојба, како и на севкупните општествени услови.

Насобраните граѓани, положувајќи ги чевлите на своите иселени најблиски пријатели и роднини, побараа власта да преземе мерки за подобрување на економската и на општествената состојба во земјата и на тој начин да го сопре масовното иселување од Македонија.