Сè уште не е изготвен план за распоредување на работни места на втората група административци што се вработени според Рамковниот договор и тие уште примаат плата иако седат дома и не одат на работа, пишува „Порталб.мк“.

Секретаријатот за спроведување на Охридскиот рамковен договор веќе два месеца е во фаза на подготовки на планот за нивно распоредување на работните места каде ќе извршуваат работни обврски.

„Порталб.мк“ пишува и дека и по три месеци, од 29 март, кога испратиле барање според законот за слободен пристап до информации од јавен карактер да се каже колку долго луѓе примале плата за седење дома, какво се нивното образование и квалификации и колкави плати добиваат, одговор од Секретаријатот нема.

Во однос на првата група кои требаше да почнат со работа, над 90 отсто од 958 административци потпишале договори за систематизација во релевантните институции, од Владата велат дека мал дел од нив почнале да одат на работа.