Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, и хрватскиот премиер Зоран Милановиќ, во заедничката изјава по разговорите, оцениле дека Грција е силен сојузник во НАТО, но и потенцијален безбедносен проблем.

– Грција беше и останува силен сојузник. Грчката влада повеќепати потврди дека нема да ја поврзе должничката криза со својата цврста посветеност кон НАТО – рече Столтенберг, одговарајќи на новинарско прашање.

Хрватскиот премиер Милановиќ оцени дека ситуацијата во Грција се смета за најголем безбедносен проблем.

– Тоа не е прашање со кое НАТО треба директно да се занимава, но сето тоа што се случува или би можело да се случи е безбедносно прашање – рече Милановиќ.

Хрватскиот премиер оцени дека ако не се постигне спогодба со доверителите, тоа ќе придонесе за натамошен пад на БДП, за уште поголемо опаѓање на куповната моќ, како и многу помалку пари за одбрана и нестабилно општество.

Во меѓувреме, австралискиот весник „Хералд сан“, пишува дека можното излегување на Грција од еврозоната го разгорува геополитичкиот страв. Весникот наведува дека Грција не е голема сила во НАТО и оти се наоѓа во центар на повеќе геополитички спорови во Европа. Во текстот се наведува дека официјалната Атина ѝ пркоси на ЕУ со своите односи со Русија, дека не е во состојба да се справи со напливот на мигранти од Блискиот Исток и од Северна Африка и оти сè уште има тензични односи со Турција, кои се поврзани со историјата не двете земји.

„Грција, која одеднаш се наоѓа себеси со значително намалени ресурси и чии лидери се лути поради третманот што го добиваат од Европската унија, би можела да предизвика значителни проблеми“, пишува „Хералд сан“, повикувајќи се на дипломатски извори.

– Поради финансиските проблеми, сметам дека Грција нема да биде во можност да ги обезбедува своите граници, да учествува во мисиите на НАТО и на Европската унија и да ја финансира војската. Тоа е крајно загрижувачки – смета Џејмс Ставридис, поранешен висок командант на НАТО, а сега декан на школата за право и за дипломатија „Флечер“ на американскиот Универзитетот „Тафтс“.