Сточарите од Малешевијата денеска излегоа на протест и ги блокираа патот Берово – Виница и патот Берово Пехчево, кај селата Мачево, односно Смојмирово. Тие бараат од надлежните власти да не се уништуваат грлата добиток заболени од јазлеста кожа и итно да се преземат превентивни мерки.

Сточарите што денеска протестираа го изразија револтот од, како што рекоа, непостапувањето на надлежните институции по појавата на болеста кај говедата. Тие бараат да не се уништува здравата стока и итно да се преземат превентивни мерки за заштита на добитокот.

Засега, според сточарите, надлежните доцнат со превентивните мерки, како што се најавената вакцинација и прскањето против комарци бидејќи, поради што, велат, трпат големи штети.

Блокадите денеска ќе траат до 16 часот.

Досега во Малешевијата поради болеста јазлеста кожа, уништени се педесетина грла добиток, а во Делчевско дваесетина.