Американската влада постави нови критериуми за вадење виза за шест претежно муслимански земји и за бегалци, според кои за да добијат виза, потребно е да имаат „блиско“ сродство или деловни врски во САД.

Според насоките на Стејт департментот, граѓаните на Сирија, Судан, Сомалија, Либија, Иран и на Јемен, ако сакаат да патуваат во САД, мора да докажат дека во таа земја имаат родители, сопружник, деца, брат, сестра, зет или снаа. Истите критериуми ќе важат и за бегалци од сите земји, кои чекаат одобрување за виза.

Што се однесува до деловните причини за патување, Стејт департментот наведува дека причината мора да биде „формална, документирана и направена по вообичаен пат, а не за да се избегне забрана“. На новинари, студенти, професори и на работници кои имаат важечки покани или договори за работа во САД, ќе бидат изземени од забраната.

Конзуларните службеници имаат право да им издадат виза на граѓаните од шесте наведени земји, но ако тие имаат „претходно воспоставени значајни контакти со САД“ или ако станува збор за дете, посвојување дете или на лицето му е потребна итна медицинска нега.

Новите прописи вечерва стапуваат на сила и ќе бидат на сила до одлука на Врховниот суд на САД.