Стапката на невработеност се намали на 17,8 отсто во првиот квартал од годинава, објави Државниот завод за статистика.

Во однос на четвртиот квартал лани стапката на невработеност е намалена за 1,6 отсто, а во однос на првиот квартал лани 3,8 отсто.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2019 година, активното население во Македонија изнесува 960.743 лица, од кои вработени се 789.414, а 171.329 лица се невработени.

Стапката на активност во овој период е 57,1 отсто, стапката на вработеност 46,9 отсто.