fbpx

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава

-

Р.С. Македонија го задржа кредитниот рејтинг ББ- со стабилен изглед, утврден од  Агенцијата за кредитен рејтинг „Стандард и Пурс“, информираат денеска од Министерството за финансии. Кредитниот рејтинг ББ- со стабилен изглед земјата го има во континуитет и особено е значајно дека не е променет и во време кога се соочуваше со здравствено-економска криза, како и ценовната и енергетска криза.

„Стандард и Пурс“, во извештајот нотира дека  кризата ќе има влијание врз економскиот раст и во текот на оваа година, но очекувањата се дека  на среден рок тој ќе се врати на трендот пред кризата. Двигатели на растот, според „Стандард и Пурс“, ќе останат силната приватна потрошувачка поддржана од приспособливата монетарна политика, растот на платите и дознаките од странство.

„Покрај потрошувачката, клучен двигател на растот, ќе бидат инвестициите, особено јавните инвестиции, како што се проектот за автопатот Коридор 8 и Коридор 10. Придонес врз економските перспективи на земјата се очекува и од придвижувањето на ЕУ пристапниот процес. Странските директни инвестиции се очекува да закрепнат, а инфлацијата и ценовните притисоци да се намалат, се вели во соопштението од Финансии.

„Стандард и Пурс“, како што посочуваат, очекуваат фискалната консолидација да продолжи. Кризата во 2023 година ќе има се уште влијание, но сепак буџетскиот дефицит очекува да биде понизок во однос на 2022 година на ниво од 4,1 %, кое е пониско од владините проекции (4,6 %).

Кредитниот рејтинг на една земја го покажува степенот на ризик од инвестирање во неа, и е еден од клучните индикатори коишто потенцијалните инвеститори ги земаат предвид при носење на нивните одлуки.

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
online free course
download redmi firmware
Download Nulled WordPress Themes
download udemy paid course for free