Извршниот директор на Сојузот на стопански комори (ССК), Александар Зарков е предлогот од оваа комора за вицепремиер за економски прашања.

Во нивното соопштение се вели дека на седницата на комората биле истакнати повеќе кандидати, а како најдобар кандидат бил посочен Александар Зарков.

„Александар Зарков во моментов е носител на функцијата извршен директор на ССК и ги исполнува сите истакнати критериуми за застапување на приватниот сектор како вицепремиер за економски прашања со повеќе годишно искуство во сите сектори. Вицепремиерот предложен од бизнис заедницата ќе претставува клучна алка помеѓу приватниот сектор и институциите, ќе обезбедува дополнителна стабилност и ќе спроведува мерки за подобрување на условите за раст и развој на приватниот сектор“ велат од ССК.

Свој кандидат за вицепремиер за економски прашања предложи и Стопанска комора на Северозападна Македонија, а тоа е претседателот на комората Неби Хоџа.

Се чека со свој предлог да излезе и Стопанската комора на Македонија. Се спомнува името на бизнисменот Кочо Анѓушев, но нема официјална потврда.