Кошаркарската федерација на Србија сака да се пријави за организација на една група на ЕП 2017, доколку ФИБА го задржи овој систем на натпреварување со повеќе организатори, пренесе „спорт365.мк“.

Србија беше кандидат за организација на Еуробаскет 2015 година, но поради големи финансиски трошоци на челниците на КСС, се откажа од кандидатура.

Последен пат нашиот северен сосед го организираше ЕП во 2005 година.