Српскиот министер за трговија, туризам и телекомуникации Расим Љајиќ денеска изјави дека со одлуката на македонската влада за поскапување на фитосанитарните уверенија за увоз на пченица во Македонија, нашата држава вовела вонцаринска бариера кон Србија и најави можност од воведување на мерки на реципроцитет.

Љајиќ за агенцијата „Бета“ вели дека одлуката на македонското Министерствот за земјоделство, со која цените за фитосанитарни уверенија за увоз на пченица во земјава се зголемени за 833 отсто, е продолжение на лошата пракса на македонската Влада секоја година во ова време да воведува вонцарински бариери.

„На вонцаринските бариери од македонска страна секоја година им се дава различна форма, но суштината е секогаш иста – да се спречи слободната трговија и ограничување на извозот на пченица и брашно од Србија во Македонија. На тој начин се нарушува принципот на слободен проток на стоки и услуги“, вели Љајиќ.

Иако зголемувањето на цената на фитосанитарните уверенија не се однесува само на извозниците од Србија, додал Љајиќ, јасно е дека одлуката е насочена против српските фирми, кои во овој период од годината се најголеми извозници на жито во Македонија.