Brukseli qartë dhe pa mëdyshje thonë se liria në mediumet në Maqedoni shënon ngecje, se ka dhunë kundër gazetarëve, se qeveria direkt dhe indirekt involvohet në politikën redaktuese të mediumeve përmes reklamimit jo-transparent, thonë nga SHGM si reagim ndaj raportit të KE-së për progresin e Maqedonisë.

“Në raport KE thekson të gjitha format e dhunës dhe frikësimit të gazetarëve siç janë kërcënimet me vdekje, sulmet fizike dhe shkatërrimin e pronave të gazetarëve. Vërehet edhe sulmi fizik i një zyrtari ndaj një gazetari, me vërejtje se sulmi nuk është dënuar nga Qeveria. Komisioni përmend edhe skandalin me përgjimin ku janë përgjuar ilegalisht gazetarët” thonë Naser Selmani, kryetari i SHGM-së.

Nga kjo shoqatë vlerësojnë se është mirë që Komisioni në vazhdimësi në të gjitha raportet ka theksuar edhe çështjen e jo- transparencës gjatë reklamave qeveritare, që ka ndikim të madh në tregun mediatik.

“Besojmë se raporti do të ndikoj ndaj qeverisë së vendit që seriozisht t’i merr paralajmërimet e Brukselit dhe më sinqerisht të angazhohet për zgjidhjen e problemeve të mediumeve ndërsa ne si SHGM jemi të gatshëm të ndihmojnë me zgjidhje konkrete” shton Selmani.