fbpx
Tag: СтудентскиПленум

tag: СтудентскиПленум

Grupi punues do të përpiloi ligjin për arsimin e lartë

  Muajin e ardhshëm do të përpilohet analizë në bazë të të cilës do të definohet ligj i ri për arsim të lartë. Kjo është marrëveshja e takimit të sotshëm në Rektoratin e universitetit “Shën Cirili dhe Metodi”, mes përfaqësuesve të rektoratit, Plenumit Studentor dhe Plenumit të Profesorëve, Ministrisë së Arsimit si dhe qeverisë. Pas debatit 4 orë e gjysmë, gazetarëve...

“Çlriohet”Fakulteti i Arkitekurës

Me moton “ ne jemi arkitekt të arsimimit tonë”, studentët e fakultetit arkitektonik në Shkup sot kanë shpallur zonë autonome ashtu siç benë studentët e Fakultetit Filologjik, Drejtësisë dhe ai i Makinerisë. Para fakultetit ka prani të forcave policore ndërsa studentët kanë filluar të grumbullohen në oborrin e fakultetit. Ata presin përkrahje masive nga studentët e tjerë të cilët pritet...

Nesër do të okupohet Fakulteti i Arkitekturës në UKIM

Në faqen e Studentore “Izlez” shkruan se është shpallur Zona e tretë autonome dhe se prej nesër planifikohet të okupohet edhe Fakulteti i Arhitekturës. Derisa akoma diskutohet për takimin e paralajmëruar ndërmjet Ministrisë së Arsimit dhe “Plenumi Studentor”, vazhdojnë okupimet      

Deputetët votuan ndryshimet e Ligjit për arsimin e lartë

­Kuvendi në seancën e sotshme  me shumicë votash nga deputetët e pranishëm të cilat i takojnë bashkësive të cilat nuk janë shumicë në Republikën e Maqedonisë e solli ligjin për ndryshimin e Ligjit për arsim të lartë. Në pajtim me ndryshimet, anulohet për një vit zbatimi i provimit shtetëror për studentët, ndërsa për dy vjet do të anulohet obligimi...

Studentët kërkojnë donacion: ushqim pajisje për të qendruar në “zonën autonome”

Stundetët nëpërmjet faqes së tyre në "Fejsbuk" thonë se  Fakultetin Filologjik dhe Filozofik do të mbesin derisa nuk iu plotësohen kërkesat e tyre. Studentët me vete kanë marrë ushqim, pije dhe fruta që i ndajnë me njëri tjetrin. Ata përgatiten për ta kaluar natën në oborr. Megjithatë studentët thonë se cilido mund t’ju ndihmojë me këto materiale: Thasë gjumi 2. Bombola gazi 3. Bukë dhe prodhime...

Studentët uzurpuan fakultetet dhe ligjeratat

Plenumi Studentor ka okupuar hapësirat e Universitetit “Shën Kirili dhe Metodi” duke i shpallur "Zonën Autonome". Kërkesat e tyre mbeten të njëjtat, ligj i ri i bazuar në analiza të thella, duke përfshirë në përgatitjen e tij edhe studentët. Kërkesa kryesore ka të bëjë me anulimin e provimit shtetëror. “Plenumi Studentor" kërkon të nënshkruhet marrëveshje mes një konference ndër universitare...

Qeveria lëshoi pe, shtyhet provimi shtetëror, studentët mendohen

Për një vit shtyhet provimi shtetëror për studentët,  për dy vite shtyhen edhe ndryshimet dhe plotësimet e ligjit për arsimin e lartë. Këtë për “Metën” e konfirmojnë nga “Plenumi Studentor” pas takimit me kryeministrin Nikola Gruevski- Kryeministri në takimin e sotëm pranoi  kërkesat tona për monitorimin e ndryshimeve të Ligjit për arsimin e lartë. U morëm vesh që në afat  më...

Studentët dhe profesorët : Do të bëjnë diçka, por në fillim presin Ivanovin

  Plenumi i Profesorëve dhe Studentëve akoma nuk kanë hapa konkret të cilët planifikojnë t’i ndërmarrin pasi mbrëmë deputetët votuan Ligjin e arsimit të lartë. Nga të dy plenumet thonë se nuk kanë ndërmend të heqin dorë nga kërkesa që të tërhiqet ligji kontestues, por akoma nuk e dinë cilët do të jenë hapat e tjerë. Zhaneta Trajkovska nga “Plenumi i...

Profesorët dhe studentët “varrosën” arsimin e lartë

Rreth 150 profesorë, studentë dhe qytetarë që i përkrahnin, me qirinj në duar u mblodhën sonte para Parlamentit për ta varrosur arsimin e lartë. Varrosja e arsimit të lartë filloi gjysmë ore pasi deputetët e Parlamentit miratuan ndryshimet në Ligjin e arsimit të lartë. Anëtarët e Plenumit thonë se vendimi varrosjen e arsimit të lartë ta mbajnë para Parlamentit ka...

“Plenumi Studentor”: Nuk heshtim dhe nuk dorëzohemi

“Plenumi Studentor” reagoi në miratimin e Ligjit për arsim të  lartë. Ata në faqen e tyre të Fejsbukut shkruan  se  e gjithë kjo është autonomi e varrosur e universiteteve dhe idesë se studentët janë pjesë e kësaj shoqërie . “Universiteti  është i studentëve,  ekziston dhe zhvillohet për shkak të tyre ekziston dhe zhvillohet. Sapo miratuat ligj i cili jo vetëm...

Kuvendi miratoi Ligjin e arsimit të lartë

Pas disa orësh diskutim,diskutim, deputetët  në Kuvend  me 67 vota “pro” dhe 9 “kundër” i dhanë dritë jeshile ndryshimeve Ligjit për arsimin e lartë me të cilin parashihet miratimi i provimit shtetëror dhe më të cilin ndryshohen kriteret për zgjedhjen e titujve. Ministri i arsimit Abdylaqim Ademi, tha se Qeveria pranon amendamentet me të cilin parasheh zbatimin e  pilot...

Taborët e profesorëve i lanë hije studentët

Seanca parlamentare për ndryshimin e ligjeve për arsimin, e cila do të mbahet nesër, përsëri në të njëjtin vend do t’i mbledhë studentët dhe profesorët. Siç thuhet edhe në evenimentin e paralajmëruar në “Fejsbuk”, studentët të mbledhur në “Plenumin Studentor” u bëjnë thirrje kolegëve të mblidhen në orën 11, para Kuvendit dhe “të japin mbështetje për ndryshimin e ligjeve”....

Plenumi i Profesorëve përmes letrës kërkon takim me presidentin Ivanov

Plenumi i Profesorëve sot presidentit të Republikës së Maqedonisë Gjorgje Ivanov i dërgoi letër, në të cilën kërkohet takim me përfaqësuesit e Plenumit të Profesorëve dhe Plenumit të Studentëve do t’i shpalosin qëndrimet e tyre për ndryshimet e sugjeruara të ligjit për arsimin e lartë, i cili shumë shpejtë do të gjendet në Kuvend. Në vazhdim,në mënyrë të integruar ua...

Ligji për arsimin e lartë në leximin e dytë më 8 janar

Më 8 janar, vetëm një ditë pas Krishtlindjeve anëtarëve të Komisionit parlamentar  për arsimin e lartë, shkencës dhe sportit do të diskutojnë për ndryshimet e Ligjit për arsimin e lartë në leximin e dytë. Në  të njëjtin komisionin janë caktuar edhe diskutimet për ligjet e arsimit fillor dhe atë të mesëm në leximin  dytë. Deputetët mbrëmë në ora 19 do t’i...

Studentët dhe profesorët kërkuan Qeveria të heq dorë

Disa mijëra studentë, profesorë dhe nxënës të shkollës së mesme u grumbulluan para Qeverisë së RM-së dhe kërkuan tërheqje të Ligjit për arsim të lartë i cili parasheh aplikimin e provimit shtetërorë nëpër fakultetet. Duke brohoritur “Mjaft po fshihni”, “Provim ekstern për Qeverinë”, “Autonomi”, “Nuk ka drejtësi, nuk ka qetësi” në gjuhë maqedonase dhe shqipe, ata treguan pakënaqësinë nga...

“Plenumi Studentor”: Mos lejojmë të vazhdojë monologu i Qeverisë

Studentët nga organizata joformale “Plenumi Studentor”, thirrin në protestën e nesërme,e cila do të filloj në ora 14 para Qeverisë së Republikës së Maqedonisë, do të jetë paqësor, pa incidente dhe simbole nacionale. Të revoltuar, sepse ligji u miratua në seancën qeveritare pa u thirrur në debat publik, ftojnë të gjithë qytetarët e saj t’i përkrahin dhe sa më shumë...

Profesorët kërkojnë të jenë pjesë e Ligjit të arsimit

Grupi i profesorëve ka dërguar kërkesë  Komisionit të arsimit, shkencës dhe sportit në Kuvend dhe komunitetit akademik si dhe përfaqësuesit e “Plenumit studentor”, të marrin pjesë në seancën e Komisionit. Kërkesën në profilin e saj në fejsbuk e postoi Biljana Venkovska dhe këtë kërkesë përkrahin edhe grupi i profesorëve të cilët i apeluan Qeverisë të tërheq propozim- ligjin e...

Reagime të ashpra: Nënçmuese janë masat e reja qeveritare në arsim

Profesorët ashpër reagojnë ndaj zgjidhjeve të reja të propozim- ligjeve të cilat Qeveria i miratoi në seancën e djeshme. Thonë se masat e reja, pushteti vetëm e nënçmon opinionin akademik dhe se populli patjetër duhet të del dhe të ankohet sepse kjo është duke shkuar kah shitja e shtetit. Profesori Lubomir Cuculovski thotë se ndryshimet e tilla për të kanë...

Ademi dhe Ristovski të japin dorëheqje ose Malçeski do t’i padis

Risto Malçeski, profesor në FON, kërkon ministri i arsimit, Abdylaqim Ademi dhe zëvendësi i tij, Spiro Ristovski, të japin dorëheqje nga postet e tyre. Reagimi i profesorit është i nxitur nga shkresa të cilën Ministria e arsimit e ka dërguar deri tek FON me kërkesë që të prononcohen për provimin shtetërorë. Profesori thotë se ky pushtet i ka shkaktuar...

“Plenumi Studentor”: Ejani në marsh pa simbol partiake dhe kombëtare

Nesër në ora 12 para oborrit të UShKM-së do të  nisë marshi i dytë i studentëve kundër propozimit të Qeverisë për të zbatuar provimin shtetëror në fakultete. Studentët do të marshojnë nga oborri i UShKM-së në drejtim të Kuvendit dhe marshin do ta përfundojnë para Qeverisë së Republikës së Maqedonisë. Nga Organizata joformale “Plenumi Studentor” bënë thirrje për marsh paqësor,...