fbpx
Tags реформи

Tag: реформи

Me borxhet që ka, Hekurudhën mund të na e “privatizojnë” me përmbarimit të detyrueshëm

Borxhet që i ka grumbulluar humbësi më i madh në vend, Hekurudhat e RMV-Transporti janë të larta sa Mont Everesti. Nëse autoritetet shtetërore nuk ndërmarrin urgjentisht masa konkrete për riparimin e tyre, hekurudha nuk do të ketë nevojë të privatizohet ose të lidhë partneritet privat publik për transformimin e vet, për shkak se përmes përmbarimit të detyrueshëm mund të...

Kemi realizim të mirë të rekomandimeve të BE-së për masa dhe reforma ekonomike

Këtë vit, Maqedonia është ndër vendet e para në rajon për sa i përket rekomandimeve të Komisionit Evropian të Programit për reforma ekonomike për periudhën nga maji 2019 deri në janar 2020, të cilat kanë të bëjnë me masat e reformave për të forcuar stabilitetin financiar dhe krijimin e vendeve të punës, transmeton Meta. Ky është përfundimi i Dialogut ekonomik dhe...

Reformat antikorrupsion: Progres është shënuar vetëm te KSHPK dhe në punën e organizatave të shoqërisë civile

Puna e përbërjes së re të Komisionit kundër korrupsionit, angazhimi i disa organizatave të shoqërisë civile dhe perspektivat e Ligjit të ri për Prokurorinë Publike janë pikat e vetme të ndritshme në arritjet e reformave të Maqedonisë Veriore në fushën e antikorrupsionit dhe luftës kundër krimit të organizuar në vitin 2019 dhe në fillim 2020, transmeton Meta. Kjo është gjetja kryesore...

Në raportin e KE-së janë identifikuar rekomandimet e projektit ACTION SEE dhe të “Metamorfozis” për Strategjinë për transparencë

Komisioni Evropian (КE) në raportin e shkurtë të cilin e publikoi të hënën, rekomandoi Bashkimi Evorpian (BЕ) të nis negociata me Maqedoninë e Veriut dhe me Shqipërinë për anëtarësim në Bashkimin, kurse ndër vërejtjet pozitive, KE-ja përmend që vendi ka ndërmarrë hapa të konsiderueshëm për fuqizimin e pavarësisë së gjyqësorit, e ka përmirësuar efektin në luftën kundër korrupsionit dhe...

RMV, me “taksa të gjelbra dhe të zgjuara” qeveria do të zvogëlojë ndotjen

Përfshirja e “taksës së gjelbër” për të stimuluar taksapaguesit për të zvogëluar aktivitetet që i kontribuojnë ndotjes është një nga pesë prioritetet kryesore të përcaktuara në  “Strategjinë për reformë të sistemit tatimor 2020-2023“ që e shpalli Ministria e financave, njofton Meta.mk. Katër prioritet tjera kryesore në të cilat do të punohet në tre vitet e ardhshme janë drejtësi më e madhe në mënyrën...

Në vend që të tërheq përpara, hekurudha e frenon ekonominë dhe transportin (Infografik)

Nga të gjitha vendet nëpër të cilat kalon Korridori 10 hekurudhor, Maqedonia për momentin është vendi i vetëm që nuk ka treg të liberalizuar hekurudhor, e me pamundësimin e qarkullimit të operatorëve privatë nëpër hekurudhat, vendi jonë është frenuesi kryesor për zhvillimin e korridorit panevropian. Shteti, ka disa vite që i prolongon reformat në sistemin hekurudhor, që rezulton me...

Han: Pasi u grumbulluan nënshkrimet, presim presidenti të dorëzojë mandatin

Pasi u grumbulluan nënshkrimet, me padurim presim hapat e mëtutjeshëm. Tani presim presidenti t’ia jep mandatin për formimin e qeverisë kandidatit nga partitë që kanë shumicë në Kuvend, në pajtim me Kushtetutën, thuhet në deklaratën e euro- komisarit për zgjerim dhe politikë fqinjësore, Johanes Han në faqen e KE-së pasi BDI mbrëmë vendosi nënshkrimet për formimin e Qeverisë t’ia...

Qeveria bën dështime reformuese në vend që të zbatoj reforma urgjente

Qeveria s’ka kapacitet reformues ndërsa Maqedonia po lëviz në drejtim të gabuar pasi ka pushtet shumë dominues ekzekutiv, që ndikon në gjyqësor dhe Kuvend, është konkluzioni i debatit “Dështimet urgjente reformuese” i organizuar nga Fondacioni “Shoqëria e hapur”- Maqedoni dhe Qendra Maqedonase për Arsim Evropiane. Bojan Mariçiq nga kjo qendër thotë se pas zgjedhjeve agjenda reformuese nuk duhet t’i lihet...

Çfarë kërkuan të huajt për zgjedhjet dhe pas tyre?

Me mbajtjen e zgjedhjeve nuk do të thotë se mbaron procesin i domosdoshëm reformues në Maqedoni- shprehen kategorikisht përfaqësuesit e huaj në vend pas Marrëveshjes së Përzhinës i cili u realizuar duke miratuar edhe pikat e fundit. Kryesisht kërkohen që të plotësohen procese urgjente reformuese, PSP të funksionoj pa pengesa, të gjitha partitë të respektojnë procesin zgjedhor, pas zgjedhjeve të...

Plomp: Duhet të fillohet zbatimi i reformave

Gjatë ditës së sotme në hapësirat e Info Qendrës së BE-së, Sekretariati për Çështje Evropiane në bashkëpunim me ambasadën e Mbretërisë së Holandës organizuan diskutim “BE në Maqedoni. Në këtë ngjarje ishin pjesëmarrës përfaqësues të organizatave civile të të rinjve, të punësuar në Sekretariatin për Çështje Evropiane dhe përfaqësues të mediave të cilët kishin mundësi në bisedë joformale me Zëvendëskryeministrin...

Vanhojte: Nëse ka vullnet të mirë, marrëveshja mund të arrihet për disa orë

Partitë politike duket se kanë afruar qëndrimet për reformat në media, një ndër çështjet e pazgjidhura nga Marrëveshja e Përzhinës. Palët në dialog sot bisedojnë rreth përbërjes së Agjencisë së medias, e cila thuhet të jetë pika e fundit e pazgjidhur në këtë dialog. “Çështja kryesore është agjencia e mediave si trup rregullues. Duhet ta rregullojmë mënyrën se si do...