fbpx
Tags празник

Tag: празник

Besimtarët ortodoksë sot festojnë Pashkët

Nata e së shtunës dhe e diela, 12 prill, është festë për besimtarët ortodoksë. Është Festa e Pashkëve Ortodokse. Pashka është mbi të gjitha një përvjetor që feston jetën dhe triumfin e saj mbi vdekjen. Ja përse simboli i kësaj ngjarjeje janë vezët, emblema të pjellorisë dhe të ciklit të jetës. Tradita e vezëve të kuqe ka origjinë të lashtë dhe...

“Solidariteti” : Pushteti gratë i konsideron shtëpiake dhe “prodhuese”

 Pa barazi të plotë gjinore nuk ka as demokraci e as drejtësi sociale- kjo është porosia që e dërgon lëvizja majtiste “Solidariteti” me rastin e 8 Marsit, Ditës ndërkombëtare të gruas. -Shoqëria jonë edhe më tej është peng i mekanizmave tradicional dhe patriark të të menduarit dhe jetuarit. Ato kanë rol kyç në krijimin e politikave, sjelljen e ligjeve dhe...

Besimtarët ortodoks hidheshin të kapin kryqin e shuguruar në ujërat e bekuar

Sot në të gjithë Maqedoninë besimtarët ortodoks kremtojnë festën e Theofanisë ose Ujët e Bekuar. Pas mbajtjes së liturgjive në tempujt kishtar, besimtarët u nisën në vendet ku kryqi i shenjtë hidhej në ujë, të cilat më herët u shuguruan nga përfaqësuesit kishtarë.  Besimtarët pas shugurimit mbushin nga uji  i bekuar, për të cilin besohet se është shërues. Në ngjarjen...

Zoran Zaev uroi festën e Shën Klimenit të Ohrit

Kryetari i LSDM-së Zoran Zaev me rastin e festës së Shën Klimentit të Ohrit urojë te qytetarët e përkatësisë ortodokse “Nderimi dhe respektimi i veprës së shenjtorit të madh Klimentit të Ohrit, cili gjithë jetën e tij ia kushtoi  arsimit dhe shkrim-leximit,  është jashtëzakonisht e rëndësishme  për përparimin e kulturës maqedonase dhe vlerave civilizuese me vlera universale. Krijimtaria letrare dhe...

Maqedonia kremton festën e “Shën Klimentit të Ohrit”

Sot në Maqedoni festohet festa e Shën Klimentit me liturgji fetare dhe dhënies së shpërblimeve “Shën Kliment i Ohrit”. Kryepeshkopi  hirësia e tij Stefan në Kishën Qendrore sot në mëngjes mbajti liturgji fetare. Mbrëmë në Akademinë e Shkencave dhe Arteve u mbajt akademi përkujtimore për veprën e episkopin e parë slloven, shkrimtarin dhe krijuesin e Shkollës së Ohrit të...