fbpx
Tag: Ndotje

tag: ndotje

Duroni: Do të ngulfatemi vetëm edhe dy tre vjet

Shteti është i painteresuar për ajrin e ndotur që thithin qytetarët. Në vend të vendosjes së filtrave për ndotësit e mëdhenj, qeveria investon në përmendore. Këto ishin reagimet e ekologjistëve të shprehura para përfaqësuesve të Ministrisë së Ekologjisë dhe Qytetit të Shkupit gjatë debatit “Ndotja në Maqedoni – lufta për ajër të pastër”, të organizuar nga Qendra për gazetari...

Vila zora: “Ne ngulfatemi, ndërsa etërit e qytetit bëjnë gjumë të qetë

Ngufatja është alarmante dhe  përqendrimet e tilla janë materie të  dëmshme në ajrin, në gjuhën e mjekësisë, janë të rrezikshme për jetën, thonë nga shoqata ekologjike “Vila Zora” të Velesit. -Masat e institucioneve kompetente jo vetëm që nuk janë efektive, por nuk marrin asgjë. Është për tu habitur se qytetarët tërësisht ngulfaten në ajrin e papastër, ndërsa përgjegjësit referohen sikur...

Sot në mëngjes në Shkup, Manastir, Kërçovë, Tetovë dhe Veles thithet helm

Në orën 10 të mëngjesit, ndotja e ajrit në Shkup, Manastir, Kërçovë, Tetovë dhe Veles është në nivel shumë të lartë. Në Shkup niveli i grimcave kancerogjene PM 10 është 155 mikrogramë për kub/ metër, që është për më shumë se tre herë nga 50 mikrogramët e lejuar. Nivel i lartë i grimcave PM 10 përveç në komunat e Shkupit,...

Shkupi ngulfatet me ajër të ndotur

Ndotja e madhe e jarit dhe niveli i lartë i grimcave kancerogene PM-10 në orën 13 janë vërejtur në të gjitha stacionet matëse në Shkup, ku sasia e këtyre grimcave arrin 465 mikrogram në një metër kub, që është më shumë se nëntë herë nga 50 mikrogramët e lejuara. Niveli i lartë i grimcave PM10, përveç komunave të Shkupit, Qendër,...

Të gjithë stacionet matëse tregojnë nivel shumë të lartë të ndotjes

Në orën 18, të gjithë njësitë matëse nëpër Maqedoni pasqyrojnë nivel shumë të lartë të ndotjes së ajrit. Në Shkup sasia e grimcave të PM10 është 257 mikrogram për një metër kub, që është pesë herë më shumë se 50 mikrogram. Përqendrimi më i madh i këtyre grimcave ka në komunat e Shkupit, Qendër, Lisiçe, Gazi Babë dhe njësinë matëse...

Shiu do të ul ndotjen, Shkupi frymon më mirë

Shiu që sot pasdite ra në uli ndotjen e ajrit në qytetin e Shkupit. Nëse dje ndotja me grimcat PM 10 sillej 372 mikrogram për një metër ku, që thuajse ishte 7 herë më shumë se 50 mikrogram, sot është 150, që do të thotë tri herë më shumë. Momentalisht, sipas të dhënave nga faqja e Ministrisë së Mjedisit Jetësor dhe...

Shkupi, Kërçova dhe Tetova sërish ngulfaten me ajrin shtatë herë më të ndotur seç lejohet

Në orën 15, ndotja e ajrit në Shkup me 10 PM. Grimcat silleshin prej 372 mikrogram për një metë kub, që thuajse është shtatë herë më shumë seç 50 mikrogram të lejuar. Përqendrim më të madh të këtyre grimcave  ka në komunat e Shkupit, Qendrës, Karposhit, Lisiçes dhe Gazi Babës. Thuajse në të gjitha komunat përqendrimi i grimcave PM 10...

Të gjithë na helmojnë, për masat do të presim

Ndotja në Shkup, e matur në orën 13:00 është 161.83 mikrogramë në 1 m3, që është tre herë më e lartë se 50 mikrogramet e lejuara. Momentalisht sipas të dhënave nga faqja e Mistrisë për Mjedisin Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor, shkruan se është vërejtur një nivel shumë i lartë i grimcave PM-10 në lagjet e Shkupit, Qendër,  Gazi Baba dhe...

Nëse deri të enjten mbetem pa frymë, pesë ditë do të mendojnë si të na shpëtojnë

Qyteti i Shkupit më së voni deri të enjten, kur edhe përfundon afati pesëditorë pasi ndotja artriti nivelin  e lejuar maksimal, patjetër të dorëzojë masa me rekomandime deri tek Ministria e Mjedisit Jetësorë për mbrojtjen e qytetarëve nga ajri enorm i ndotur, informojnë për agjencinë e lajmeve “Meta” nga Qyteti i Shkupit. Ndërkaq, nga ministria thonë se kjo nuk...

Shoqatat civile të Tetovës të shqetësuara nga “Jugohromi”

Од еколошкото здружение „Еко Герила“ се разочарани од владината одлука
rotestuesit kundër ndotjes së ajrit në Tetovë  në formë të simbolikës i vunë drynin fabrikës së Jugokromit në Jegunovcë përkundër kundërshtimin të sigurimit të këtij kombinati që edhe është ndotësi më i madh i ajrit në Tetovë dhe më gjërë. Ashtu edhe siç ishte paralajmëruar, qindra protestues nën udhëheqje të Eco Guerillës, kanë protestuar sot para dyerve të Jugokromit,...