fbpx
Tag: Arsim

tag: arsim

Ndërperje të procesit arsimor në Tetovë për shkak të ndotjes enorme

Tetovë, për shkak të protestave për ndotjen e ajrit, përkohësisht ndërpritet procesi arsimor Kryetarja e Komunës së Tetovës, Teuta Arifi në  një konferencë për shtyp sot, ka njoftuar se duke parë gjendjen alarmante me ndotjen e ajrit në këtë qytet komuna ka sjellë vendimin për ndërprerjen e procesit edukativo-arsimorë. “Të ndërpritet procesi arsimor në të gjitha shkollat e mesme, fillore dhe...

“Plenumi i shkollave të mesme”: Edhe këtë vit do të luftojmë kundër reformave të këqija

Disa qindra nxënës të shkollave të mesme u grumbulluan në ditën e parë shkollorë para Ministrisë së arsimit dhe shkencë, në Parkun e gazetarëve që të diskutojnë për planet e tyre të ardhshme dhe strategjitë në luftën kundër reformave të këqija në arsim. Nga “Plenumi i shkollave të mesme” thonë se aktivitetet e tyre i kanë planifikuar gjatë tërë verës...

Nota mesatare nga testimi ekstern është 3,26

Nota mesatare nga testimi ekstern është 3,26 ndërsa nxënësit do të mund të dërgojnë ankesa deri tek komisioni shkollor duke filluar prej nesër, 26 qershor deri më 30 qershor, kur do të ketë të drejtë ta shohin testin, njoftoi Qendra për provim shtetërorë. Vitin e kaluar mesatarja ishte 3,6. Arritje më të mira në testimin ekstern kanë komuna Qendër me rezultat...

Nxënësit e Kumanovës vazhdojnë me procesin mësimor

Shtabi komunal i krizave në Kumanovë që sot kishte takim, informoi se nxënësit prej ditës së nesërme do të vijojnë procesin arsimor. Gjithashtu, ndihmë e parë humanitare do të fillojë të ndahet për qytetarët e rajonit të prekur nga “Tode Mendol” ndërsa Qendra për shëndet publik duhet të ndërmerr masa për ndjekjen e sëmundjeve eventuale ngjitëse në rajonin e...

Gjimnazistët maqedonas dhe shqiptarë sëbashku në marshin protestues

Qindra nxënës nga shkolla të ndryshme në Tetovë kanë dalë në marsh të përbashkët për të shprehur revoltën nga reformat në arsimin e mesëm. Marshi i nxënësve ka filluar nga sheshi i qytetit, duke përfunduar në gjimnazin qendror. Marshi i sotëm është me iniciativë të paraleleve në gjuhën shqipe në gjimnazin e Tetovës “Kiril Pejçinoviq”. Nxënësit kërkojnë që të kthehet koncepti i...

Përse Ivanovi nënshkroi dekretet e ligjeve?

Kryetari Gjorge Ivanov dje i nënshkroi dekretet e shpalljen e ligjeve në sferën e arsimit, të cilat Kuvendi i Republikës së Maqedonisë i solli në seancën e mbajtur më 14 janar 2015. Kjo shkaktoi një protestë të plenumit të profesorëve dhe studentor, të cilët paralajmëruan se do të vazhdojnë e aksionin kundër tyre, për ata, ligje antikushtetuese. Reagime kishte edhe...

Deputetët akoma lexojnë ligjet për arsimin

Anëtarët e Komisionit të arsimit, shkencës dhe sportit akoma lexojnë ndryshimet e ligjeve të arsimit. Pas dy pauzave, të komisionit të sotëm, deputetët arritën të shqyrtojnë vetëm  ndryshimet e ligjeve të arsimit të mesëm dhe atë fillor, ndryshimi i statutit të Universitetit “Klimenti i Ohrit”, dhe zapnaa tek pika propozim- ligji për arsimtarët në shkollat  fillore dhe të mesme. Deputeti...

Gruevski : Nëse ekzistojnë argumente thelbësore, do ta tërheqim ligjin

„ “Ligji nuk është sjellë. Faza e parë është kaluar, ka edhe fazë të dytë, ka mundësi për amendamente. Asgjë nuk ka përfunduar. Ne jemi të gatshëm ta tërheqim, dhe sërish ta lëshojmë ligjin në formë të korrigjuar. Mirëpo, duhet të dëgjojmë argument thelbësorë për këtë”, tha kryeministri Nikolla Gruevski në ditarin e lajmeve të Sitlit -Kishte debat serioz, kishte njerëz...

Ademi: Do të pranohen propozimet në formë të amendamenteve nga grupet e deputetëve

Deri në fund do të angazhohem që t'iu jepet fund dukurive negative në arsim, sepse përgjegjësia jonë është që të sigurojmë arsim cilësorë për shoqëri të shëndosh dhe vizion evropian të shtetit tonë. Shpresoj që për këtë të kem edhe mbështetjen e juaj, të komunitetit të akademikëve- theksoi ministri i arsimit dhe shkencës, Abdilaqim Ademi, në debatin publik që...

Gruevski : Ju ftuam që të argumentoni e jo të anuloni

Debati për Ligjin e arsimit të lartë filloi në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë, por në të nuk marrin pjesë profesorët e “Plenumit të Profesorëve” dhe anëtarët e “Plenumit të Studentëve”. Më herët, me kërkesë të profesorëve, kryeministri Nikolla Gruevski e zhvendosi debatin prej hotelit “Aleksandar Palas” në Kuvendin e R. së Maqedonisë. Kryeministri Nikolla Gruevski tha se shpreson që në...

“Plenumi studentor”: Ministër e dëgjuat zërin e 10 000 studentëve:

Studentët e organizatës joformale studentore “Plenumi studentor” ikën pas dy orë pritjeje para Ministrisë së Arsimit, ku pas dyerve të mbyllura Ministri i arsimit dhe shkencës Abdilaqim Ademi, dhe zv. Ministri Spiro Ristovski, kishin takim pune me dekanët e fakulteteve pedagogjike. Takimi ishte bërë  në çastin e fundit, por në vend të debatit të paralajmëruar publik me rastin e propozim...

Reagime të ashpra: Nënçmuese janë masat e reja qeveritare në arsim

Profesorët ashpër reagojnë ndaj zgjidhjeve të reja të propozim- ligjeve të cilat Qeveria i miratoi në seancën e djeshme. Thonë se masat e reja, pushteti vetëm e nënçmon opinionin akademik dhe se populli patjetër duhet të del dhe të ankohet sepse kjo është duke shkuar kah shitja e shtetit. Profesori Lubomir Cuculovski thotë se ndryshimet e tilla për të kanë...

“Plenumi studentor”: Sa më shumë që jemi aq më vështirë për të na anashkaluar

“Më 10 dhjetor,  që është edhe Dita Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut, ju ftojmë në marrshin e dytë studentor kundër reformave të pamenduara mirë në arsimin e lartë.Marrshi studentor do të mbahet më 10 dhjetor 2014, e mërkurë, me fillim në ora 12. Për vend takimi është caktuar oborri i Universitetit “Sh. Kirili dhe Metodi” thuhet në kumtesën...