fbpx
Tag: Ajër

tag: ajër

Shkupi këto ditë ngufatet 20 herë më shumë se sasia e lejuar

Ditët e kaluara, të gjitha stacionet matëse në Shkup, Tetovë, Manastir dhe Kumanova në mënyrë konstante tregojnë nivel të lartë të ndotjes së ajrit. Sot në mëngjes nivel shumë i lartë i grimcave kancerogjene PM-10 është matur në komunat Qendër, Lisiçe, Gazi Babë dhe stacioni matës në Rektorat. Për një nivel ndotje më e vogël gjegjësisht më e lartë...

Mançevski: Kërkojmë në seancë të jashtëzakonshme që të miratohen masat kundër ndotjes

Grupi këshilltar  i LSDM-së dhe partnerëve të koalicionit në Këshillin e qytetit të Shkupit kërkuan seancën të jashtëzakonshme në ditët mes festave të fundvitit. Në seancë ata nga kryetari Koce Trajanovski do të kërkojnë që të miratohen propozim- masa të jashtëzakonshme me të cilat ndotja përkohësisht do të sillej në suazat më normale. Disa nga masat që LSDM i propozon...

Të hënën para Qeverisë – protesta “Dil për ajër”

Disa shoqata ekologjike të hënën duke filluar prej orës 17, para Qeverisë nën moton “Dil për ajër” organizojnë protestë kundër ndotjes enorme të ajrit. “Koha po na shkel ndërsa ajri edhe më tej na zë frymën. S’kemi kohë për pritje, sëmundjet dhe vdekja po na godasin neve dhe të afërmve tonë. Mjaft. Jemi bashkuar që të themi “JO”. Ju bëjmë...

Qytetarët e Shkupit do të protestojnë kundër ndotjes së ajrit

Pas protestave masovike në Tetovë, edhe shkupjanët do të protestojnë kundër ndotjes enorme të ajrit dhe do të kërkojnë masa konkrete për tejkalimin e kësaj situate. Protesta, motoja e së cilës do të jetë “Nuk po merret frymë” do të filloj nesër më orën 12 para hapësirave të Qytetit të Shkupit. Në protestë do të kërkohet kompetentët të ndërmarrin masa...

Ndërperje të procesit arsimor në Tetovë për shkak të ndotjes enorme

Tetovë, për shkak të protestave për ndotjen e ajrit, përkohësisht ndërpritet procesi arsimor Kryetarja e Komunës së Tetovës, Teuta Arifi në  një konferencë për shtyp sot, ka njoftuar se duke parë gjendjen alarmante me ndotjen e ajrit në këtë qytet komuna ka sjellë vendimin për ndërprerjen e procesit edukativo-arsimorë. “Të ndërpritet procesi arsimor në të gjitha shkollat e mesme, fillore dhe...

LSDM: Qytetarët edhe sot thithin ajër shumë të ndotur

Qytetarët e Maqedonisë edhe sot thithin helm në vend të ajrit, akuzojnë nga LSDM përmes njoftimit. “Stacionet matëse vazhdimisht tregojnë ndotje të lartë të ajrit në Maqedoni. Sipas të dhënave zyrtare nga stacionet matëse, ndotja e ajrit në Shkup është 10 herë më lartë se sasia e lejuar. Në Tetovë dhe Manastir është matur paraqitje e grimcave PM 10 dymbëdhjetë...

LSDM: Gruevski dëmtoi më të shtrenjtën –shëndetin e qytetarëve

Nikolla Gruevski përveç që kontaminoi shoqërinë në tërësi, lirinë e mediumeve, por edhe rrezikoi gjënë më të shtrenjtë të qytetarëve, shëndetin” akuzuan nga LSDM. “Gruevski rrezikoi jetën e përgjithshme të qytetarëve, në aspektin ekonomik e zvogëloi standardin dhe varfëroi popullin. Në mënyrë shtesë, përveç që Gruevski kontaminoi shoqërinë në përgjithësi, lirinë e mediumeve, por edhe rrezikoi gjënë më të shtrenjtë...

Shkupi, Manastiri dhe Tetova po ngulfaten, askush nuk reagon

  Sot në mëngjes Shkupi, Manastiri dhe Tetova po ngulfaten në ajër të ndotur. Të gjitha stacionet për matje në Shkup, dy stacionet në Manastir dhe ajo në Tetovë tregojnë nivel të lartë të grimcave PM-10. Në Karposh grimcat PM 2.5 janë në nivel shumë të lartë ndërsa në Qendër në nivel të lartë. Mbrëmë stacioni matës në Tetovë ka treguar...

Duroni: Do të ngulfatemi vetëm edhe dy tre vjet

Shteti është i painteresuar për ajrin e ndotur që thithin qytetarët. Në vend të vendosjes së filtrave për ndotësit e mëdhenj, qeveria investon në përmendore. Këto ishin reagimet e ekologjistëve të shprehura para përfaqësuesve të Ministrisë së Ekologjisë dhe Qytetit të Shkupit gjatë debatit “Ndotja në Maqedoni – lufta për ajër të pastër”, të organizuar nga Qendra për gazetari...

Vila zora: “Ne ngulfatemi, ndërsa etërit e qytetit bëjnë gjumë të qetë

Ngufatja është alarmante dhe  përqendrimet e tilla janë materie të  dëmshme në ajrin, në gjuhën e mjekësisë, janë të rrezikshme për jetën, thonë nga shoqata ekologjike “Vila Zora” të Velesit. -Masat e institucioneve kompetente jo vetëm që nuk janë efektive, por nuk marrin asgjë. Është për tu habitur se qytetarët tërësisht ngulfaten në ajrin e papastër, ndërsa përgjegjësit referohen sikur...

Sot në mëngjes në Shkup, Manastir, Kërçovë, Tetovë dhe Veles thithet helm

Në orën 10 të mëngjesit, ndotja e ajrit në Shkup, Manastir, Kërçovë, Tetovë dhe Veles është në nivel shumë të lartë. Në Shkup niveli i grimcave kancerogjene PM 10 është 155 mikrogramë për kub/ metër, që është për më shumë se tre herë nga 50 mikrogramët e lejuar. Nivel i lartë i grimcave PM 10 përveç në komunat e Shkupit,...

Të gjithë stacionet matëse tregojnë nivel shumë të lartë të ndotjes

Në orën 18, të gjithë njësitë matëse nëpër Maqedoni pasqyrojnë nivel shumë të lartë të ndotjes së ajrit. Në Shkup sasia e grimcave të PM10 është 257 mikrogram për një metër kub, që është pesë herë më shumë se 50 mikrogram. Përqendrimi më i madh i këtyre grimcave ka në komunat e Shkupit, Qendër, Lisiçe, Gazi Babë dhe njësinë matëse...

Shkupi, Kërçova dhe Tetova sërish ngulfaten me ajrin shtatë herë më të ndotur seç lejohet

Në orën 15, ndotja e ajrit në Shkup me 10 PM. Grimcat silleshin prej 372 mikrogram për një metë kub, që thuajse është shtatë herë më shumë seç 50 mikrogram të lejuar. Përqendrim më të madh të këtyre grimcave  ka në komunat e Shkupit, Qendrës, Karposhit, Lisiçes dhe Gazi Babës. Thuajse në të gjitha komunat përqendrimi i grimcave PM 10...

Të gjithë na helmojnë, për masat do të presim

Ndotja në Shkup, e matur në orën 13:00 është 161.83 mikrogramë në 1 m3, që është tre herë më e lartë se 50 mikrogramet e lejuara. Momentalisht sipas të dhënave nga faqja e Mistrisë për Mjedisin Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor, shkruan se është vërejtur një nivel shumë i lartë i grimcave PM-10 në lagjet e Shkupit, Qendër,  Gazi Baba dhe...

Qyteti i Shkupit: Reaguam me të gjitha mjetet e mundshme që ta pengojmë ndotjen

“Problemi me ndotjen e ajrit në Shkup është problem i cili është shumë kompleks dhe për zgjidhje të të njëjtit janë kyçur numër i madh institucionesh, duke përfshirë edhe qytetin e Shkupit. Për të kujtuar, qyteti i Shkupit është institucion i cili me vendosjen e matësit për ndotjen e ajrit e aktualizoi në opinion këtë temë, temë e cila...

Nëse deri të enjten mbetem pa frymë, pesë ditë do të mendojnë si të na shpëtojnë

Qyteti i Shkupit më së voni deri të enjten, kur edhe përfundon afati pesëditorë pasi ndotja artriti nivelin  e lejuar maksimal, patjetër të dorëzojë masa me rekomandime deri tek Ministria e Mjedisit Jetësorë për mbrojtjen e qytetarëve nga ajri enorm i ndotur, informojnë për agjencinë e lajmeve “Meta” nga Qyteti i Shkupit. Ndërkaq, nga ministria thonë se kjo nuk...