fbpx
Tag: аерозагадување

tag: аерозагадување

Për ndotjen e ajrit flasin të gjithë, automjete elektrike rrallë kush përdor në RMV (Multimedia)

Përdorimi i automjeteve në Maqedoni është në rritje të vazhdueshme, në kurriz të rënies së interesit për udhëtim me transport publik në mjediset urbane, si dhe numrin e zvogëluar të udhëtarëve në trenat dhe autobusët ndërurban. Shkalla e motorizimit të popullatës në vitin 2019 ka arritur në 205,2 automjete udhëtimi për 1.000 banorë, megjithëse plotë një dekadë më herët mbi 80% të...

RMV, harta e re do t’i shënojë gjithë ndotësit nga industria në gjithë vendin

Hartë e re e ndotësve, do t’u ndihmojë qytetarëve t’i gjejnë kapacitetet industriale, në rrethinën e tyre, që mund të jenë shkak për cilësinë e dobët të ajrit. Ueb faqja www.mapanazagaduvaci.mk, e përpunuar nga eko-aktivisti Gorjan Jovanovski nga “Moj vozduh”, në bashkëpunim me shoqatën “Institut i gjelbër”, para pak kohe u lëshua si pilot-version dhe në të janë vënë rreth...

Më pak NO2 dhe PM-2.5 grimca janë thithur në Shkup gjatë karantinës, konfirmon hulumtimi i QNK-së

Më pak dyoksid azoti (NO2) dhe PM-2.5 grimca janë thithur në Shkup në periudhën e karantinës nga 18 marsi deri më 26 maj në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit 2019, tregon hulumtimi për ndikimin e komunikacionit mbi ndotjen e ajrit në Shkup, i zbatuar nga ekipi i ekspertëve i udhëhequr nga prof. dr. Dejan Mirakovski, prorektor në...

Këtë vjeshtë, ajri në Shkup shumë më i ndotur se sa pranverën e kaluar, gjatë orës policore (INFOGRAFIK)

Ndotja e ajrit në Shkup ka qenë shumë më i ulët pranverën e kaluar, kur kishte orë policore, në krahasim me këtë vjeshtë. Restrikcionet për lëvizje, që e kufizuan komunikacionin rrugor në Shkup, prodhimtarinë industrial madje edhe ndezjen e zjarreve në vende të hapura, kontribuuan për ajër më të pastër gjatë muajve mars dhe prill, përkundër muajve tetor dhe...

Sezoni i ndotjes së ajrit mbërriti, etiketat ekologjikë nëpër automjete nuk funksionuan

Edhe pas dy vjetësh nga paralajmërimet fillestare, etiketat ekologjikë nëpër automjete në vend nuk funksionuan. Nga Ministria e Ekonomisë konfirmuan për “Meta”-n se etiketat e kuqe, të verdha dhe të gjelbra që duhej t’i klasifikonin automjetet sipas shkallës së lëshimit të gazrave për momentin nuk janë funksionale. Nga kjo Ministri kërkuam informacion se çfarë po ndodh me miratimin e akteve...

RMV, plani ambicioz për ajër të pastër ka lënë shumë përgjegjësi të parealizuara

Shumë nga masat e parashikuara në Planin dy-vjeçar për ajër të pastër janë larg ralizimit. Dokumenti ambicioz, i cili parashikonte ulje të ndotjes së ajrit deri në 50 % në Shkup dhe nga 30 në 50 % në qytete të tjera, po zbatohet për të dytin vit radhazi, por jo në të gjitha segmentet e planifikuara. Zëvendësimi i ngrohësve...

Nuk mund të krahasohen shpërthimi në Bejrut me kimikatet në OHIS, pohon profesori Stafillov

Nuk ka krahasim ndërmjet fatkeqësisë në Bejrut, që është shkaktuat për shkak të shpërthimit të kimikatit që është magazinuar në mënyrë jo përkatës dhe rrezikut potencial për Shkupin nga kimikatet në OHIS, pohon profesori Trajçe Stafillov nga Instituti për kimi në FMN, shkruan Meta.mk. kloridi i vinilit, që është duke qëndruar në OHIS  tashmë disa dekada qëndron në një cisternë...

Nëse nuk duam pandemi të reja, duhet ta zvogëlojmë ndotjen e mjedisit

Pandemia e kovid-19 dhe ndryshimi drastik i disa shprehive jetësore edhe një herë na përkujtoi që “normalja e re” në botë dhe te ne do të duhet të harmonizohet me nevojat e natyrës dhe botës shtazore rreth nesh. Veçanërisht duke e pasur parasysh që ajri është mjedisi nëpërmjet të cilit transmetohen viruset, ndërsa hulumtimet ajrin e ndotur e lidhin...

Ora policore tregon se sa trafiku vërtet ndikon në ndotjen e ajrit në Shkup (Infografik)

“Meta.mk” vazhdon me hulumtimin e ndikimit të trafikut në cilësinë e ajrit në Shkup. Ishte epidemia e koronavirusit të kësaj pranvere që edhe një herë vërtetoi se frekuenca e zvogëluar e rrugëve të Shkupit e ka zvogëluar praninë e grimcave PM-2.5 dhe PM-10 dhe dyoksidit të azotit në ajrin e Shkupit gjatë prillit 2020. NP “Rrugët dhe rrugicat” i dorëzoi...

Paradoksi në RMV, harxhojmë energji elektrike, të parët në ndotje, të fundit për efikasitet energjetik (Infografik)

Termi “efikasitet energjetik” në Maqedoninë e Veriut nuk merret seriozisht si nga autoritetet dhe investitorët, ashtu edhe nga vetë qytetarët. Vendi është në fund të Evropës për zbatimin e masave për të zvogëluar konsumin e energjetik, sasia e së cilës është pjesa më shqetësuese për ngrohjen e shtëpive gjatë dimrit, shkruan Meta.mk. Si pasojë, qytetet e Maqedonisë rregullisht gjenden në krye,...

Shtatë konvikte për studentë do të kursejnë energji dhe ndotin më pak për ngrohje

24.8 milion euro do të investohen në Projektin për efikasitet energjetik në konviktet studentore në Maqedoni. Me ndërmarrjen e ardhshme do të bëhet ndërrimi i kulmeve, dritareve dhe dyerve, ndërtimin e një fasade të re, instalimin e trupave të ri për ngrohje dhe ndryshimin e instalimeve elektrike në shtatë konvikte studentore në të gjithë vendin, transmeton Meta.mk. Bëhet fjalë për...

Me laborator të paakredituar, ndotësit janë të padukshëm për shtetin e RMV-së

Laboratori qendror i Ministrisë së Mjedisit, i cili ekziston që nga themelimi i kësaj ministrie në vitin 1995, është konceptuar si një hallkë e rëndësishme në zinxhirin e mbrojtjes së mjedisit që do të përcaktojë ekzistencën e ndotjes dhe burimet e emetimeve të dëmshme në ajër, ujë dhe tokë. Ai duhet t’iu ndihmojë inspektorëve gjatë përcaktimit se kush, sa...

Qeveria të shpallë gjendje të jashtëzakonshme klimatike në nivel vendi, kërkuan Fridays for Future

Me protestë para Qeverisë, ekologët e Lëvizjes për të drejtat klimatike “Të premtet për të ardhmen” (Fridays for future”) sot e filluan javën e protestave dhe aktiviteteve për ngritjen e vetëdijes për urgjencën e zgjidhjes së problemit për ndryshimet globale klimatike, transmeton Meta.mk. Foto: Vanço Xhambaski Tubimi sot ishte pjesë e rrjetit më të madh të deritanishëm të 5 mijë protestuese...

Ekologët për Planin për ajër të pastër: Shumë “do të”, ndërsa realizimi i dobët

Nga Programi i këtij viti për reduktimin e ndotjes së ajrit, gjithçka mbetet në fjalët “do të”, thuhet në reagimin e Iniciativës O2 lidhur me intervistën e zëvendës-ministrit për mjedis jetësor Jani Makraduli për “Slloboden peçat”, në të cilën ai pretendon se eko-aktivistët i kishin kuptuar gabim të dhënat më të cilat ai një javë më parë doli në...

Ndotje të madhe të ajrit në Karposh natën kanë treguar stacionet shtetërore të matjes

Kërcime të mëdha të ndotjes me grimca PM10 dhe PM 2.5 prej mbi 140 mikrogramë për metër kub treguan të dhënat e publikuara sot në faqen zyrtare të Ministrisë së mjedisit jetësor në stacionin matës Karposh, njofton Meta.mk. Gjatë tre ditëve të kaluara, për shkak të problemeve të sistemit të serverit, siç na informuan nga MMJPH, Sistemi shtetëror për monitorim...

Ни Институтот за јавно здравје не ги испитувал штетите од палењето на депонијата во Шутка

Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) до вчера не презел мерки за испитување на штетите од загадувањето на воздухот и животната средина по палењето на депонијата во Шуто Оризари неколку пати во изминативе седници, известува „Порталб“. - Не, досега немаме реализирано никаква активност за тестирање нешто во тој регион  - вели професорот Драган Ѓорѓев од ИЈЗ. На прашањето од „Порталб“ зошто не...

Ajri i ndotur në Tetovë, Kërçovë, Shkup dhe Veles

Stacionet matëse për cilësinë e ajrit sot treguan se banorët e Tetovës, Kërçovës, Shkupit dhe Velesit thithin ajër të ndotur, me përmbajtje të lartë të grimcave PM10. Sipas matjeve të Ministrisë së ambientit jetësor dhe planifikimit hapësinor, sot qyteti më i ndotur në Maqedonia është Tetova, ku prezenca e grimcave është 163 mikrogram në m/katror ndërsa vijon Kërçova me 161...