Qendra Zvicerane e filmave “Filmpodium” nga Cyrihu  filmin maqedonas “Para shiut” të Milço Mançevskit e radhiti ndër 500 filmatt më revolucionar të historinë e kinematografisë. Ky film është krah për krah me të gjitha filmat e mëdha, si “Qytetari Kejn” nga Orson Welles deri te “Rashmon” të Akira Kurosava, nga filmat e Fellini dhe Bergman deri tea ta të të Hitçcock dhe Kubrick.

“Para shiut” shtë treguar këtë muaj, ndërsa në seritë e paraqitjes e titulluar si “Shekulli i parë film”në Cyrih do të zgjasë edhe 10 vjet.

Në fillim të “Filmpodium” për Mançevskin thuhet: Mançevski në mënyrë profesionale luan me kohën, vetëm në mundësinë e paralelizmit ose vrima ai sheh dalje nga spiralja e dhunës.

“New York Times” e numëron “Para shiut” në 1000 filmat më të mirë të të gjitha kohërave. Për filmin e Mançevskit në Firence u mbajt konferencë akademike, për të mësohet në universitete të shumta në botë, bile ka hyrë edhe në programin mësimor në Itali. Ka fituar më shumë se 30 çmime të larta, duke përfshirë “Golden Lion” në Venecia, i nominuar për “Oskar” në Hollwood, çmimin e UNICEF-it, “Golden Kondor” në Argjentinë, duke fituar çmime në Suedi, Brazil, Rusia, Turqi, Belgjika, etj.

E gjithë kjo e bën këtë film si një vepër më e suksesshme që është krijuar ndonjëherë në Maqedoni.