Përzierja e jashtme në punët e brendshme të R. së Maqedonisë po merr forma ekstreme, thuhet në deklaratën e sotme të ministrisë së jashtme ruse, ku akuzohen BE dhe NATO se bëjnë presion të paparë ndaj presidentit të Maqedonisë.

“Euro- komisari Johanes Han, përfaqësuesja e lartë për siguri politike të BE-së, Federika Mogerini, sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg dhe përfaqësues tjerë të “Evropës së shenjtëruar”, vazhdojnë pacipë të kryejnë presion të paparë ndaj presidentit maqedonas Gjorgje Ivanov duke kërkuar prej tyre mandatin t’ia dorëzojë opozitës, e cila kërkoi “Platformë shqiptare” ultimative” thotë MPJ-ja ruse.

Prej atje thonë se është e rëndësishme të “kuptohet se masat e formuluara në Tiranë nënkuptojnë federalizim të Maqedonisë, rishpërndarje të pushtetit dhe simboleve të shtetit dhe çojnë drejt shkatërrimit të rendit kushtetues me qëllim të mos- integrimit të shtetit”.

Drejt sjelljes së përfaqësuesve evropian, siç vlerëson MPJ-ja ruse, është përfshirë edhe presidenti i “shtetit të vetëshpallur të Kosovës”, Hashim Thaçi i cili pa dyshim bëri thirrje që shqiptarët e Maqedonisë t’i marrin gjërat në duart e veta” që çon drejt krijimit të “Shqipërisë së Madhe”.

“Kjo është edhe një dëshmi se subjekti i krijuar artificial i Kosovës është një prej burimeve kryesore të mos- stabilitetit dhe bartësi kryesor i potencial konfliktuoz në Ballkan. Maqedonasit duhet vet pa ndërhyrje nga jashtë të vendosin për fatin e tyre”, thonë nga ministria e jashtme ruse.

Ndryshe, për përkeqësimin e situatës në Maqedoni dhe protestat rreth ndarjes së mandatit, janë shpeshtuar reagimet e Moskës zyrtare.