fbpx

Misioni i SHBA-së në OSBE: Jemi të zhgënjyer nga Ivanovi, kërkojmë ta shqyrtoj vendimin

-

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë të zhgënjyer që presidenti Ivanov refuzoi t’u ofroj mundësi për të formuar qeverinë e re përfaqësuesit që kanë shumicë të qartë parlamentare dhe kërkon prej tij të shqyrtoj vendimin, thuhet në kumtesën nga fjalimi i shefes së Misionit të SHBA-së në OSBE, Kejt Bërns lidhur me situatën politike në Maqedoni.

“Bashkë me aleatët tanë në NATO dhe partnerët nga BE, SHBA-ja me kujdes ndjek procesin e formimit të Qeverisë në Maqedoni, pas zgjedhjeve parlamentare të 11 dhjetorit. Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë të zhgënjyer që presidenti Ivanov refuzoi t’u ofroj mundësi për të formuar qeverinë e re përfaqësuesit që kanë shumicë të qartë parlamentare. Ne konsiderojmë se ky vendim nuk është përputhje me angazhimet e OSBE-së, parimet elementare demokratike dhe sundimin e të së drejtës, që janë vlera elementare të kësaj organizate”, thuhet në njoftimin e Misionit të SHBA-së në OSBE.

Si partner strategjik dhe miq të Maqedonisë si dhe me respektimin e plotë të sovranitetit dhe bashkimit, thuhet më tej në njoftim, Misioni i SHBA-së në OSBE kërkon nga presidenti Ivanov të rishqyrtoj vendimin e tij.

“Ne, gjithashtu i bëjmë thirrje Qeverisë, liderët politik dhe partitë të përmbahen nga sulmet ndaj organizatat nga shoqëria civile dhe të ndihmojnë që të sigurohen kushte dhe mbështetje për votat e pavarura dhe institucionet të kryejnë punën e vet. Njëkohësisht, u bëjmë thirrje fqinjëve të Maqedonisë të tregojnë maturi dhe të jenë më konstruktiv në këtë moment të ndjeshëm politik në Maqedoni”, nënvizojnë nga Misioni i SHBA-së në organizatën ndërkombëtare.

SHBA bën thirrje të gjitha palëve që t’i vendosin interesat e Maqedonisë dhe qytetarët para çdo gjëje tjetër, të punojnë në mënyrë konstruktive dhe për zbatimin e plotë të gjithë obligimeve nga Marrëveshja e Përzhinës.

Zgjidhja e krizës politike, thuhet më tej në njoftim, mund të bëhet vetëm përmes respektimit të ligjeve të RM-së dhe obligimeve ndërkombëtare dhe respektimin e vullnetit të popullit që u shpreh lirshëm në proceset demokratike dhe në bazë të rezultateve të zgjedhjeve parlamentare të 11 dhjetorit dhe në frymën e inkluzivitetit dhe bashkëpunimit ndëretnike.

Deklarata e Bërns vjen njëkohësisht me vizitën e sekretarit të përgjithshëm të OSBE-së, Lamberto Zanier në Maqedoni dhe takimet e tij me krerët politik dhe shtetëror në vend.

Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
Download Best WordPress Themes Free Download
free online course
download karbonn firmware
Download WordPress Themes Free
udemy paid course free download