fbpx

Mësimi në klasë është i domosdoshëm, po përgatiten rregulla për punën në shkolla

-

Në disa shkolla në vend ka kushte më të mira hapësinore, në të tjera janë më të këqija. Diku ka një numër shumë të madh të nxënësve, kështu që ju do të duhet të aplikohet mësimi në ndërrime, ndërsa në të tjerat, paralelet janë më të vogla dhe nuk do të ketë nevojë për ndërrime. Prandaj, mësimi me prani fizike do të zhvillohet ndryshe në shkolla të ndryshme, por është e rëndësishme se do të zhvillohet në klasë. Nuk do të ketë rregulla të unifikuara që do të vlejnë zbatohen për të gjithë në vend, njofton Meta.mk.

Kështu thotë d-r. Aleksandar Stojanov, epidemiolog dhe u.d. drejtor Qendrës për shëndet publik dhe anëtar i Komisionit për sëmundje infektive, i cili kohët e fundit u takua me zyrtarë në ministritë kompetente për të diskutuar rregullat që do të zbatohen për shkolla ​​dhe kopshte që nga fillimi i vitit shkollor. Ai sqaron se Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) ka propozuar disa opsione, duke përfshirë një mënyrë të kombinuar të mësimdhënies (si tradicionale, ashtu edhe onlajn), por që vendim përfundimtar për këtë do të ketë rreth 10 gusht.

Jozyrtarisht, sipas rregullave të reja, është e mundur që të mos ketë pushime të gjata për të shmangur grupimin e nxënësve, pastaj është e mundur që nxënësit t’i kenë vaktet në klasë në vend se në mensë, ndërsa do të kufizohet edhe shkuarja në tualet.

“Në disa shkolla ka kushte për prezencë fizike, përkatësisht ka shkolla në të cilat ka hapësirë ​​të mjaftueshme për prezencë fizike, sepse ka paralele me 10 fëmijë. Atje nuk është e vështirë të mbahet distanca. Megjithatë, ka paralele me më shumë se 30 fëmijë, kështu që atje është e nevojshme që orët të organizohen ndryshe, përkatësisht të aplikohen ndërrime. Nuk do të ketë rregulla që do të zbatohen për të gjithë njësoj”, thotë d-r Stojanov.

Organizimi i procesit të kujdesit dhe qëndrimit në kopshte është sfidë e veçantë me të cilën përballen autoritetet në këtë periudhë. Në këto ambiente është shumë e vështirë për të mbajtur  distancën midis fëmijëve, ndërsa nga ana tjetër, i gjithë procesi i përshtatjes dhe krijimit të shprehive do të jetë i vështirë, duke marrë parasysh faktin se kopshtet nuk janë mbyllur kurrë për një kohë kaq të gjatë.

Stojanov thotë se nuk përjashtohet mundësia, të merret një vendim që do të kufizojë regjistrimin e të gjithë fëmijëve, pra vetëm fëmijët, prindërit e të cilëve nuk kanë mundësi tjetër për t’u kujdesur për fëmijën, që të mund ta regjistrojnë atë në kopsht.

Ministria e Punës dhe Politikës Sociale përkujtojnë se vendimi për të filluar punën në kopshte merret nga Qeveria.

“Ministria në bashkëpunim me themeluesit e kopshteve, përkatësisht të gjithë palët e interesuara në nivel kombëtar dhe nën-kombëtar, kujdesen që fëmijët të mos lihen pa mbikëqyrje dhe hapja e kopshteve duhet të bëhet në mënyrë të sigurt. Kjo do të bëhet në përputhje me përgjigjen shëndetësore ndaj kovid-19, duke marrë të gjitha masat e arsyeshme për mbrojtjen e fëmijëve, familjeve të tyre dhe stafit që punon në kopshte. MPMS në bashkëpunim me Komisionin për sëmundje infektive e përgatiti Protokollin për aktivitetet në institucionet për përkujdesjen dhe edukimin e fëmijëve pas heqjes së gjendjes së jashtëzakonshme, ndërsa Qeveria e miratoi atë në fund të majit dhe i njëjti u dorëzua në të gjitha kopshtet”, thonë ata.

Nga ky Institucion shtojnë se ata kanë paraqitur kërkesë në Bashkësinë e Njësive të Vetëqeverisjes Lokale (BNJVL) për të siguruar dhe dorëzuar të dhëna – analiza nga të gjitha komunat (si themeluese të institucioneve publike për fëmijë – kopshte për fëmijë) që të deklarohen nëse institucionet publike për përkujdesje dhe edukim të fëmijëve i plotësojnë kërkesat sipas protokollit.

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.
Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
online free course
download coolpad firmware
Download WordPress Themes
udemy paid course free download