Hartim i digjitalizimit

Dixhitalizimi: kanalet e huaja me joshëse, ato të vendit nuk kanë as teletekst

televizija-thumbMonopoli i operatorit privat me sinjalin dixhital, ndikimi politik dhe kontrolli mbi mediet dhe mbi vetë operatorin, si dhe ambienti politik i përgjithshëm e aktivizuan alarmin në vend në lidhje me kontrollin gjithnjë e më të madh mbi sferën mediatike në vend. Ekspertët thonë se në vend të përmirësimit të komunikimeve demokratike, në Maqedoni po instalohet një e ashtuquajtur diktaturë dixhitale, pa respektuar pluralizmin në të gjitha dimensionet e tij.

Lexo më shumë

 

Televizion dixhital me fotografi, por jo edhe përmbajtje të mirë.

digitalna-televizija-thumbДDixhitalizimi i sinjalit televiziv nĂ« Maqedoni nuk ndihmoi nĂ« demokratizimin e komunikimeve dhe pĂ«r pluralizĂ«m mĂ« tĂ« madh mediatik, edhepse sipas rekomandimeve tĂ« KĂ«shillit tĂ« EvropĂ«s ky Ă«shtĂ« njĂ« ndĂ«r qĂ«llimet kryesore.

Lexo më shumë

 

 

А do ua rrisë shikueshmërinë televizioneve kombëtare ekskluziviteti mbi rejtingjet?

timthumbMe dixhitalizimin televizionet kombĂ«tare humbĂ«n njĂ« pjesĂ« tĂ« shikueshmĂ«risĂ« nĂ« llogari tĂ« kanaleve tĂ« huaja. Nilsen Ă«shtĂ« kompania e cila Ă«shtĂ« zgjedhur pĂ«r t’i matur rejtingjet me „people meter”. Tani tĂ« dhĂ«nat pĂ«r rejtingun do i blejnĂ« vetĂ« televizionet dhe agjencitĂ« e marketingut nĂ«pĂ«rmjet trupit tĂ« ri Komiteti i IndustrisĂ«. Do analizojmĂ« se sa kjo do t’u ndihmojĂ« televizioneve qĂ« ta menaxhojnĂ« pĂ«rmbajtjen programore dhe nĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« ta kthejnĂ« shikueshmĂ«rinĂ«.

 

Lexo më shumë

 

AsnjĂ« nuk pa hajĂ«r nga „air“-i dixhital

800px-Television_studio_HTV-e1456159962814Për shkaqe burokratike dhe politike, për shkak të paaftësisë dhe ngutjes, për shkak të hedhjes së hapave të mëdha pa konsultime paraprake me ato që e transmetojnë përmbajtjen, eteri dixhital në Maqedoni është edhe i pashfrytëzuar, edhe bëhet jointeresant për transmetuesit privat. Transmetuesit komercialë ankohen për çmime shumë të larta dhe monopol, ndërsa servisi publik, i strukur në fuqinë e tij imagjinare dhe mbrojtjen elitare nga partia në pushtet, nuk mund të lëvizë përpara për shkak të politizimit të procesit.

 

Lexo më shumë