Migrants queue in the compound outside the Berlin Office of Health and Social Affairs (LAGESO) as they wait to register in Berlin, Germany, October 7, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch

Në kuadër të programit për të luftuar dezinformatat dhe lajmet e rreme, të cilat në Ballkan i kalojnë kufijtë shumë shpejt dhe shpejt shfaqen në mediat e ndonjë vendi tjetër madje edhe në gjuhë tjetër, “Meta.mk” transmeton rregullisht aktualitet te shërbimet e ngjashme për kontroll të fakteve dhe luftën kundër dezinformatave në rajon, nga Kroacia në veri deri në Greqi në jug, transmeton Meta.mk.

Paniku për fluks të ri të migrantëve në Ballkan pasi Turqia poaralajmëroi se nuk do të ndalte më tutje migrantët dhe do të hapte kufijtë e saj që ata të larguar lirshëm nga vendi shkaktoi dezinformata në disa media të Ballkanit.

Shërbimi grek kundër dezinformatave dhe lajmeve të rreme Ellinika hoaxes ka gjetur dezinformatë në disa uebfaqe Greke se shkaku i frikës për ardhjen e dhjetëra mijëra migrantëve përtej lumit Evros (Maric) në rajonin e Evros ka filluar evakuimi i njerëzve nga fshati Kastanes. Uebfaqet kanë pretenduar se për shkak të frikës se forcat greke të sigurisë nuk do të jenë në gjendje të ndalojnë valën e migrantëve, përkatësisht se një turmë e madhe njerëzish do të shpërthejë papritmas përtej kufirit.

Ndaj thashethemeve të tilla, shkruan Ellinika hoaxes, ka reaguar Vasilis Mavridis, kryetari i Orestiadës dhe kryetari i Shoqatës rajonale të komunave në Maqedoninë Lindore dhe Thrakisaë. Ai përmes profilit të tij në Facebook ka porositur se nuk kishte asnjë urdhër për të evakuuar Kastanesin dhe kërkoi që të mos transmetohej asnjë lajm i rremë.

Prandaj,  nuk ka urdhër për evakuim, megjithëse gjendja e kufirit është e pasigurt,  ka theksuar Ellinika hoaxes.

Dezinformata lidhur me migrantët, megjithëse nuk lidhet drejtpërdrejt me frikën e një vale të re të migrimit nëpër Ballkan, janë përhapur edhe në Serbi.

Atje, me një fotografi nga Greqia e realizuar pesë vjet më parë është ilustruar gjithashtu një lajm i vjetër disa vjet për sulmin e një migranti ndaj një vajzë, shkruan shërbimi serb për luftë kundër dezinformatave “Reskrinkavanje“ (Zbulimi).

Këto janë faqet e internetit të krahut të djathtë Srbin.info dhe Novine NovoSadske.

Srbin.info nën titullin “Hteli da snimaju silovanje. Detalji jezivog napada migranata na devojčicu u Subotici“ (“Kanë dashur të incizojnë përdhunimin. Detaje për të sulmit kobzi të migrantëve ndaj një vajze në Suboticë”) më 25 shkurt të këtij viti e ka publikuar si lajm  plotësisht të ri, e që për herë të parë në vitin 2016 e ka botuar gazeta” Blic” kur kishte ndodhur sulmi.

Pothuajse identike ishte faqja Novine NovoSadske, e cila e ka publikuar tekstin me titull “Migranti hteli da snimaju silovanje devojke u Subotici! Komesarijat kaže, për të nisur veliki incidenti … “(Mërgimtarët kanë dashur të incizojnë përdhunimin e një vajze në Subotica! Komisariati thotë, këto nuk janë incidente të mëdha …), ndërsa ka përdorur një fotografi të realizuar në ishullin Grek të Kos në 2015 kur policia kishte sulmoi disa migrantë gjatë regjistrimit të tyre.

Por kjo është vetëm dezinformata e dytë në këtë portal përveç të parës – me pretendim se është rast i ri. Dezinformata e tretë është se një kanë përdorur, në mënyrë plotësisht të papërshtatshme, një deklaratë të Komisariatit të refugjatëve që fare nuk e adresonte këtë rast, që u dha televizionit H1. Përkatësisht, Svetlana Paliq nga Komisariati, për atë televizion rajonal, kishte bërë një deklaratë në lidhje me rastin e ri të “Patrullave popullore” që kërcënohen me sulme ndaj migrantëve, e jo për rastin e përdhunimit që  është i “vjetër” katër vjet, thekson “Raskrinkavanje”.