Një ton mazut është derdhur në ujërat e Vardarit në Veles pas një aksidenti që ka ndodhur në rezervuarin e mazutit të fabrikës në Veles “Bllagoj Gjorev”, njoftoi kryetari i Komunës së Velesit, Ace Kocevski, shkruan Meta.

Avaria, sipas kryetarit të komunës, ka ndodhur të dielën paradite, përkatësisht derdhja e mazutit është raportuar në SPB Veles në 10.50 minuta.

Sipas kryetarit Kocevski, derdhja ka ndodhur pas një defekti në sistemin për mirëmbajtje të temperaturës së mazutit.

“Sipas skemave të tyre të brendshme organizative, rezervuari rezervë nuk ka kapacitet të mjaftueshëm për ta pranuar mazutin e derdhur, kështu që nëpër kanalin ujëmbledhës një sasi e caktuar ka rrjedhur në rrugën” Alekso Demnievski “, ndërsa një sasi ka rrjedhur drejtpërdrejt në lumin Vardar”, ka informuar Kocevski, i cili të hënën e mbajti edhe një onlajn konferencë për shtyp. Një pjesë e mazutit përmes kanalit ujëmbledhës është derdhur në Vardar e një pjesë kishte mbetur në rrugë.

Policia  për të parandaluar aksidente në trafik, e bllokoi trafikun, ndërsa punonjësit e fabrikës kanë derdhur material special për ta thithur mazutin, ndërsa ekipe të NKP Derven e kanë larë rrugën për të mënjanuar mbetjet, për të parandaluar rrëshqitjen e makinave në karregjatë.

Reagimi i kryetarit të bashkisë së Veles erdhi menjëherë pasi qytetarët filluan të postojnë, në rrjetet sociale, foto të lumit ku mund të shihen fjolla të mëdha të zeza. Kocevski i quajti këto njoftime qëllimmira dhe shtoi se ai ishte mirënjohës për reagimin e shpejtë të qytetarëve dhe nivelin vetëdijes së lartë. Kryetari i Velesit iu drejtua publikut për të njoftuar se ekipet e forenzikës do të shkojnë në vendin e ngjarjes dhe do të dokumentojnë ngjarjen, por gjithashtu njoftoi se nuk do të paraqesin kallëzime penale, por që ata do të paraqesin në Gjykatën Penale të gjitha informacionet që i kanë në dispozicion për ngjarjen.

“Sasitë e mazutit që kanë rrjedhur në lumin Vardar janë rrezik, veçanërisht për botën shtazore dhe bimore,” theksoi kryetari Kocevski, duke shtuar se interesi publik i qytetarëve është i dëmtuar. Kryetari i Velesit përkujtoi se ky është eko-incidenti i pestë nga fillimi i vitit 2019, i shkaktuar nga fabrika “Bllagoj Gjorev”. Sot, Kocevski prezantoi gjithashtu informacione se Komuna e Velesit nuk ka inspektor as komunal as shtetëror për mjedis jetësor.

Fabrika për “Bllagoj Gjorev” për TV 24 deklaroi se në kanalin kullues nuk është derdhur direkt fare sasi e mazutit, për të cilin thuhet se kanë dërguar foto të përshtatshme. Sasia e derdhur në rrugë nuk është më shumë se 300 kg, që është në përputhje me vlerësimet vizuale, thonë fabrika.