Опремувањето на полицијата е врвен приоритет на Министерството за внатрешни работи, изјави министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, кој денеска во касарната во Ѓорче Петров во Скопје присуствуваше на промоцијата на 15 комбиња набавени за потребите на Единицата за брзо распоредување.

– Со ова се зголемува ефикасноста на единицата, а со тоа и безбедноста на граѓаните. Опремувањето на полицијата е наш врвен приоритет. Само со мотивирани и добро опремени полицајци ние можеме да имаме и безбедна држава. Предвидена е набавка и на друга опрема за да се зголеми опременоста на специјалните единици – рече Спасовски.

Тој додаде дека во тек е постапка за набавка на униформи и на обувки за полицијата, кои, како што рече, со години не биле набавени.

Инаку, новите возила за Единицата за брзо распоредување се со 145 коњски сили, имаат дизел-мотори, вкупно девет седишта, две лизгачки врати – што ќе придонесе за побрза реакција, голем багажен простор за опремата и безбедносни решетки на стаклените делови и на светлата.