Не е важен датумот кога ќе бидат одржани изборите, туку како ќе бидат спроведени и дали ќе бидат исполнети сите точки од Договорот во Пржино. Засега не се реализирани дел од предвидените точки. Нема договор во однос на регулирање на медиумите, неодамна се почна со прочистување на избирачкиот список, Специјалното јавно обвинителство се соочува со тешкотии и со проблеми, нема јавно-обвинителска служба… Сето тоа што со Договорот од Пржино е предвидено треба да се исполни, за на крајот да имаме фер и демократски, односно избори кои ќе се одржат во фер процес – истакна генералниот секретар на СДСМ и технички министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, во интервју за дневникот на телевизијата „Канал 5“.

Во однос на прочистувањето на избирачкиот список, Спасовски додаде дека МВР соработува со Државната изборна комисија (ДИК) и дека оттаму има барања за доставување на одредени бази на податоци.

– Има барања од ДИК за доставување на бази на податоци кои треба да бидат вкрстени со податоците на другите државни институции во врска со издадени лични карти, патни исправи, слики од биометриски пасоши. Има податоци кои порано до ДИК биле издавани преку Заводот за статистика, а во нив се наоѓаат и нелегалните лични карти, кои се во избирачкиот список. Преку вкрстувањето на податоците на сите релевантни институции и теренска проверка. треба да се дојде до чист избирачки список и да се отстранат манипулациите и сомнежите – одговори Спасовски на прашањето дали ДИК побарала податоци од МВР.

Тој потсети дека нелегални лични карти им биле издадени на жители од Пустец, чии адреси на живеење биле заведени во зградата на МВР и на адреса на живеалишта на јавни функционери.

Во однос на пронајдените 70.000 возачки дозволи со исти сериски броеви на веќе издадени возачки дозволи, Спасовски истакна дека се врши интерна истрага во МВР.

– Станува збор за несовесно вршење на функцијата на одредени лица. Се врши внатрешна контрола во МВР и ќе се бара одговорност на вработените кои не реагирале навреме – додаде Спасовски.

Запрашан за сменетите кадри во МВР и дали луѓето се вратени на своите првобитните позиции по одлуката на Управниот суд, Спасовски обвини за манипулација, објаснувајќи дека има времена мерка за запирање на сите процеси.

– Ги запрев, бидејќи не преземам никакви дејства во однос на овие активности. Решението на Управниот суд не се однесува дали луѓето се вратени на првобитната состојба, туку управните постапки се водат за конкретни акти и не важат за другите –истакна Спасовски

Во однос на регулирањето на медиумскиот простор, тој упати забелешка до телевизијата во која гостуваше дека зела 4 милиони евра владини реклами и дека во последниот еден месец на вестите имало 7.748 секунди позитивни вести за ВМРО-ДПМНЕ и 4.633 секунди негативни вести за СДСМ.

Оттука, рече Спасовски, потребно е ослободување и професионализација на медиумскиот простор во корист на точно информирање на граѓаните, бидејќи медиумите се плаќаат од нивни пари.

На ова, уредничката „Канал 5“, Лидија Богатинова, истакна дека телевизијата е комерцијална и како и другите огласувачи и Владата се јавува како огласувач, притоа давајќи му на Спасовски банкарски документ кој покажува дека сумата на остварени приходи била многу помала од таа што во јавноста се зборува.