Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, и амбасадорот на Словачка во земјава, Мартин Безак, денеска потпишале меморандум за разбирање меѓу министерствата за внатрешни работи на двете земји, во врска со заедничките патроли на македонско-грчката граница поради мигрантската криза, соопшти МВР.

„Со потпишување на овој меморандум за разбирање, се утврдува постапката за испраќање словачки полициски службеници на територија на Република Македонија за поддршка на македонските полициски службеници во насока на поуспешен надзор на македонско-грчката граница“, стои во соопштението од Министерството.

Оттаму додаваат дека на средбата, Спасовски и Безак разговарале и за продлабочувањето на политичката криза во Македонија „со незаконската одлука на Владата за одземање на надлежностите на министрите Спасовски и Ременски и одлуката на претседателот државата, Ѓорге Иванов, за општо помилување на сите политичари, која предизвика огромно незадоволство меѓу граѓаните“.