Генералниот секретар на СДСМ и министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, денеска на средба со жителите во Тетово, одговарајќи на новинарско прашање, рече дека најважно е Македонија да ја почувствува сплотеноста и граѓаните да останат рамнодушни на тензиите бидејќи тие не ѝ служат на државата туку само на нечии партиски интереси.

„Настанот во кој беше нападнато едно лице се случи по осветувањето на темелите за крстот во Бутел. МВР излезе со соопштение, постапката е во тек, јавниот обвинител е известен, во текот на денешниот ден се работи на сите понатамошни информации во однос на истрагата за кои ќе бидете благовремено информирани“, одговори Спасовски.

На прашањето дали случајот со Тодор Петров е фингиран и дали можеби претставува еден своевиден чин на дестабилизација, Спасовски рече дека никој во Македонија нема право да напаѓа друга личност.

– Тоа е еден чин што го осудувам заради тоа што никој во Македонија нема право да напаѓа никого. Без разлика кој е тој што нападнал или кој бил нападнат. Секој граѓанин мора да биде заштитен и затоа се води истрага. Ако некој смета дека преку вакви настани ќе предизвика поголеми тензии, мора да го разочараме поради тоа што граѓаните не се подготвени за креирање тензии туку, напротив, подготвени се Македонија да биде стабилна, нормална држава, во која секој граѓанин ќе има еднакви права и ќе биде заштитен – изјави Спасовски.

Тој додаде дека во оваа ситуација најважно е да се заштити Уставот и да спроведат сите услови предвидени во Договорот од Пржино за да може да се одржат фер, слободни и демократски избори.