Вршителот на должност директор на Македонски народен театар (МНТ), Драган Спасов – Дац, најави дека, глумците, кои синоќа одбиле да ја играат претставата „Ничија земја“, ќе бидат казнети.

„Покрај мојата сугестија и наредба да се игра претстава, глумците своеволно одбија да ја играат претставата „Ничија земја“, како поддршка за приведените глумци што беа инволвирани во случувањата од 27 април во Собранието. Сите до еден ќе бидат казнети за непослушноста и по разговорот со мене, свесни се за проблемот што го направија. Театарот постои за публиката и така ќе остане. Ова го почувствував како атак кон мене и кон нашата публика“, напиша Спасов на својот фејсбук-профил.

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, коментирајќи го овој случај, на денешната прес-конференција во МНТ праша „со кого и со што точно се солидаризираа актерите вчера?“

– Сметам дека секоја слична намера во иднина нема да биде добра ниту по развојот на културата ниту, пак, во однос на демократизацијата на културните институции – рече Алаѓозовски.

Глумците ја откажаа синоќешната претстава „Ничија земја“ солидаризирајќи се со нивниот колега Владо Јовановски, кој е во истражниот затвор во Шуто Оризари, бидејќи се товари за терористичко загрозување на уставниот поредок и на безбедноста на државата за настаните од 27 април во Собранието.