Научниците успеале да создадат ембриони кои се комбинација од човечки и од свински матични клетки, што е првиот чекор кон развојот на човечки органи за трансплантација во телата на животните. Набргу ембрионите биле уништени, објави институтот од САД што го спровел експериментот.

Истражувањето уште во првата фаза течело многу потешко отколку што се претпоставувало, се вели во статијата во научното списание „Сел“.

– Крајната цела е да се одгледаат функционални човечки органи за трансплантација на срце, бели дробови, бубрези, но ние сме многу далеку од тоа – објаснува водечкиот автор на истражувањето, Хуан Карлос Исписуа Белмонте, професор на Институтот за биолошки студии „Салк“ од Калифорнија, САД.

Ембрионите се уништени пред да може да се роди комбинација на човек и на животно, што во научните кругови се нарекува „химера“, според митолошкото суштество. Сè почнало така што научниците всадиле матични клетки на возрасни луѓе во свински ембриони и дозволиле тие да се развиваат четири седмици. Пред уништувањето на ембрионите, во нивните мускулни ткива почнале да се создаваат човечки клетки.

Истражувањето траело четири години, а биле употребени 1.500 свински ембриони.