На денешното рочиште од продолжението на судскиот процес за настаните во Диво Насеље од 9 и од 10 мај минатата година, сведочеа четворица припадници на полицијата кои беа ранети во борбите со терористичката група во Куманово.

Рочиштето, како и претходните, две се одржа зад затворени врати, односно јавноста беше исклучена, бидејќи овие сведоци се во својство на оштетени, а и професијата бара нивниот идентитет да биде непознат за јавноста, поради што го имаат статусот на заштитени сведоци.

Според Обвиителството за организиран криминал и корупција, вкупниот број на полициски службеници што треба да сведочат е 42. Досега исказ пред судот дадоа деветмина.

Од судот велат дека истата динамика на сослушување на заштитените сведоци ќе продолжи и на наредните рочишта.

За настаните во Диво Насеље се обвинети 29 лица, од кои дел се косовски државјани, кои се товарат за кривичните дела тероризам и терористичка организација.

Во борбите во Диво Насеље загинаа осум припадници на специјалните полициски сили, а 37 беа ранети. Во акцијата на полицијата беа убиени и 10 припадници на вооружената група.